ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gigantul social media Meta a dezvăluit intențiile de a obține un brevet pentru un sistem care folosește amprentele vocale pentru identificarea utilizatorilor, relatează Reclaim the Net.  

Adversarii susțin că Meta va obține astfel un acces fără precedent la un aspect profund personal al identității utilizatorilor: vocile lor.

O amprentă vocală, semnătura acustică unică a vorbirii unei persoane, este potențiala nouă cheie de acces a Meta la viața utilizatorilor săi. Sistemul va recunoaște utilizatorii după voce, depășind sistemele convenționale de logare bazate pe parole și scanări biometrice. În timp ce Meta susține că această formă de autentificare oferă o protecție superioară în comparație cu metodele biometrice tradițională, precum amprentele digitale sau scanările irisului, sistemul propus provoacă îngrijorări cu privire la accesul prea intruziv.


Utilizarea acestei tehnologii bazate pe amprenta vocală merge dincolo de simpla autentificare a utilizatorului. După cum se precizează în depunerea cererii de brevet, Meta intenționează să exploateze amprentele vocale pentru personalizarea conținutului. Acest lucru înseamnă, în mod alarmant, că atunci când sistemul detectează o conversație, este conceput să organizeze conținutul – care poate varia de la „reclame, fluxuri de știri, notificări, recomandări de locuri, cupoane sau sugestii” - pentru a se potrivi cu interesele utilizatorilor.

Cu alte cuvinte, dacă conversația dvs. este la îndemâna sistemului, aceasta poate afecta conținutul pe care îl vedeți în feedul Facebook sau Instagram, ceea ce arată un nivel îngrijorător de interceptare din partea platformei, în funcție de modul în care tehnologia este utilizată.

Deși Meta a inclus în opțiunile din brevet posibilitatea ca utilizatorii să opteze sau să renunțe prin setări de confidențialitate și să limiteze utilizarea amprentelor vocale la anumite caracteristici, faptul că utilizatorii pot restricționa accesul unor sisteme terțe la amprentele vocale nu atenuează cu nimic îngrijorările legate de confidențialitate în ecosistemul Meta.