ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Există un caz ”Grecia” și în SUA. Puerto Rico a intrat miercuri în incapacitate de plată pentru că nu poate plăti o datorie de 7o de miliarde de dolari. 
 
Guvernatorul acestui arhipelag cu statut special – suveran, dar teritoriu al SUA din 1898 – a cerut declararea falimentului, adică restructurarea datoriei potrivit legilor americane ale falimentului. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a anunțat, însă, că Washingtonul respinge această solicitare.
 
Scopul ar fi să negociem un moratoriu cu creditorii, pentru a amâna câțiva ani plata datoriilor, astfel încât să putem folosi banii, de-a lungul acestor ani, pentru a face plăți și pentru a investi în Puerto Rico, creând locuri de muncă și accelerând economia”, a explicat guvernatorul Alejandro Garcia Padilla.

Un purtător al Casei Albe a anunțat, însă, că Puerto Rico, deși este teritoriu american, nu este eligibil pentru a-i fi declarat falimentul, pentru că nu este o municipalitate.

Guvernatorul insulei a cerut Washingtonului, în aceste condiții, să modifice „de îndată” legea falimentului.

Chiar dacă nu are același statut, insula Puerto Rico este supusă aceluiași regim ca al celor 50 de state americane. Legea nu permite declararea falimentului unui stat, dar o poate face în cazul unei localități, cum s-a întâmplat în 2013 cu orașul Detroit.

Mica insulă din Caraibe, cu 3,6 milioane de locuitori, este asfixiată de datoria de peste 70 de miliarde de dolari și nu-și mai poate plăti creditorii.

Anunțul guvernatorului din Puerto Rico intervine în timp ce comunitatea internațională urmărește cu sufletul la gură situația Greciei, care a intrat în incapacitate de plată, neputând plăti la timp rata de 1,5 miliarde de euro către FMI.

Însă, spre deosebire de Grecia, în Puerto Rico – adesea denumită „Grecia din Caraibe” – depozitele persoanelor fizice sunt garantate de SUA prin fondul special de garantare.

Un raport financiar a estimat că problemele acestui stat sunt mai grave decât se credea, iar creșterile de taxe sau reducerile bugetare nu vor fi măsuri suficiente pentru a redresa situația.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews