ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fotoliul cancelarului Merkel, până acum mama imigranților și cel mai important jucător pe scena politică a Europei, se clatină sub greutatea unei provocări interne fără precedent pentru istorica alianță din Germania dintre CDU și CSU.


Frontierele dintre Germania și Austria riscă să se închidă. Tratatul Schengen este în criză. Italia dă interzis ONG-urilor în porturile sale. Cancelarul austriac  Kurz, aflat în coaliția de guvernare cu Fpö, ultra-naționalist, și a cărui țară va prelua președinția Uniunii Europene, transmite semnale diferite: se propune el însuși ca ƒ„mediator” pentru a "reduce tensiunile" în Uniune, dar nu încetează să avertizeze că, dacă Berlinul va trebui să-și închidă granițele și să înceapă să respingă imigranții la frontieră,  Viena va face același lucru.


Între timp, liderii europeni care luptă pentru suveranitate pregătesc marele asalt la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor. Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, cunoscut deja pentru poziția sa anti imigrație și un critic al corectitudinii politice, anunță că deja se lucrează pentru a se crea o „Ligă a Ligilor”, care să reunească „toate mișcările libere și suverane” din Europa. Și, deși nu o spune deschis, el însuși se revendică de acum ca un potențial lider al acestei Ligi a Ligilor. În paralel, din Germania, formațiunea de dreapta, eurosceptică, AFD propune ministrului de Interne italian, cancelarului austriac Kurz și vicepremierului austriac Strache să colaboreze pentru a crea „Fortăreața Europa”.

Apoi Brexit, dosarul cel mai discutat, considerat „părintele" celui mai mare val anti-european, trecut pe plan secund din cauza crizei migrației, pare să ducă la o ieșire a Marii Britanii fără niciun acord, toate negocierile în acest dosar bătând pasul pe loc.

Nu în ultimul rând, este tot mai real războiul comercial și politic pe care Statele Unite conduse de președintele Donald Trump l-au pornit împotriva Europei. Liderul american o spune fără niciun ocoliș: Bătrânul Continent este mai rău decât China, în timp ce tot el pare să se apropie de  Rusia lui Vladimir Putin, cei doi președinți urmând să aibă o întrevedere pe 16 iulie, la Helsinki, cu riscul unui acord care va ocoli NATO.

La nimic nu pare să fi servit declarația președintelui francez Emmanuel Macron în Franța, care a anticipat o consolidare a proiectului european, bazată pe mai vechiul și imbatabilul motor franco-german

Europa nu a suferit niciodată atât de multe șocuri ca în ultimele câteva luni. Proiectul unui mare continent unit și solid în fața schimbărilor internaționale și a avansului gigantului asiatic, se clatină acum sub greutatea problemei imigrației, tot mai apăsătoare. Alegătorii au pierdut încrederea în instituțiile de la Bruxelles și se tem tot mai mult, în timp ce finanțatorul si magnatul american George Soros agită spectrul izbucnirii unei noi crize financiare.

Europa se află la o răscruce de drumuri: sfârșitul proiectului său ambițios sau începutul unei noi ere. Iar reuniunea din iunie a europenilor ar putea decide în ce direcție o va continua continentul.