Mii de credincioși musulmani s-au adunat sâmbătă la celebrul muzeu Sfânta Sofia (Hagia Sophia), cerând redeschiderea acesteia și dreptul de a se ruga aici.

"Lanțurile să fie rupte, Sfânta Sofia să se deschidă", au scandat miile de persoane adunate pe esplanada din fața muzeului, conform agenției de presă Dogan.
 
Sfânta Sofia este în prezent muzeu, după ce, până în 1453, la cucerirea Constantinopolelui de către otomani, fusese Biserică Creștină. Ulterior, a fost transformată în moschee, iar din 1935 autoritățile de la Ankara au decis ca ea să devină muzeu.

Credincioșii musulmani au scandat sloganuri prin care cereau reamenajarea Sfintei Sofia în moschee.

Înainte de acest lucru, în fața monumentului s-a ținut o rugăciune de către un imam care a venit de la Mecca.

"În numele a sute de mii dintre frații noștri, cerem să ne putem ruga în interiorul moscheii Sfânta Sofia", a declarat Salih Turhan, citat de agenția Dogan, președintele Asociației tinerilor din Anatolia.

După venirea la putere a partidului conservator al lui Recep Tayyip Erdogan, AKP, în 2002, susținătorii secularismului în Turcia și-au manifestat temerea că Sfânta Sofia ar putea fi transformată în moschee, notează AFP. Erdogan  nu a ascuns nicio clipă planurile de islamizare a Turciei, una dintre măsurile pe care administrația de la Ankara încearcă de ceva vreme să o pună în aplicare cu scopul de a eroda Constituția seculară a țării.
De aceea există tot mai multe voci care afirmă că Sfânta Sofia ar putea avea soarta altor basilici bizantine, precum Sfânta Sofia din Trapezunt și Sfânta Sofia din Iznik (Niceea), care au fost transformate în moschei de regimul lui Erdogan.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews