ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de credincioși musulmani s-au adunat sâmbătă la celebrul muzeu Sfânta Sofia (Hagia Sophia), cerând redeschiderea acesteia și dreptul de a se ruga aici.

"Lanțurile să fie rupte, Sfânta Sofia să se deschidă", au scandat miile de persoane adunate pe esplanada din fața muzeului, conform agenției de presă Dogan.
 
Sfânta Sofia este în prezent muzeu, după ce, până în 1453, la cucerirea Constantinopolelui de către otomani, fusese Biserică Creștină. Ulterior, a fost transformată în moschee, iar din 1935 autoritățile de la Ankara au decis ca ea să devină muzeu.

Credincioșii musulmani au scandat sloganuri prin care cereau reamenajarea Sfintei Sofia în moschee.

Înainte de acest lucru, în fața monumentului s-a ținut o rugăciune de către un imam care a venit de la Mecca.

"În numele a sute de mii dintre frații noștri, cerem să ne putem ruga în interiorul moscheii Sfânta Sofia", a declarat Salih Turhan, citat de agenția Dogan, președintele Asociației tinerilor din Anatolia.

După venirea la putere a partidului conservator al lui Recep Tayyip Erdogan, AKP, în 2002, susținătorii secularismului în Turcia și-au manifestat temerea că Sfânta Sofia ar putea fi transformată în moschee, notează AFP. Erdogan  nu a ascuns nicio clipă planurile de islamizare a Turciei, una dintre măsurile pe care administrația de la Ankara încearcă de ceva vreme să o pună în aplicare cu scopul de a eroda Constituția seculară a țării.
De aceea există tot mai multe voci care afirmă că Sfânta Sofia ar putea avea soarta altor basilici bizantine, precum Sfânta Sofia din Trapezunt și Sfânta Sofia din Iznik (Niceea), care au fost transformate în moschei de regimul lui Erdogan.