Mii de islandezi au manifestat luni împotriva Guvernului și a premierului Sigmundur David Gunnlaugsson, după ce investigația jurnalistică Panama Papers a sugerat că acesta a făcut investiții dubioase în paradisuri fiscale.

Sigmundur David Gunnlaugsson a plecat nervos din mijlocul unui interviu pe care îl acorda unui jurnalist străin, după ce a fost întrebat dacă a ascuns, prin intermediul unei firme offshore, milioane de dolari în trei bănci, în perioada crizei financiare din țara sa.

Interviul a fost organizat în contextul informațiilor prezentate în urma unei anchete jurnalistice efectuate în comun de 107 instituții media și coordonată de ICIJ și publicația germană Süddeutsche Zeitung, care relevă că șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale.

În momentul în care premierului Islandei a fost întrebat concret despre compania offshore Wintris, despre care se bănuiește că a înființat-o în 2007, alături de soție, fără să o declare atunci când a fost numit prim-ministru, Gunnlaugsson s-a ridicat și a părăsit camera în care susținea interviul, în pofida insistenței jurnalistului de a răspunde la întrebări.
 
„Premierul (Sigmundur David Gunnlaugsson) trebuie să demisioneze imediat”, a estimat Johanna Sigurdadottir într-un mesaj postat duminică seara pe pagina sa de Facebook. „Oamenii nu trebuie să aibă un premier de care să le fie rușine. Premierul a dat dovadă de dispreț față de moneda și economia islandeze, plasându-și banii într-un paradis fiscal. Premierul nu pare să înțeleagă ce înseamnă morala”, a denunțat Sigurdadottir. 

Venită în fruntea guvernului islandez în contextul profundei crize politice din 2009, Johanna Sigurdadottir, social-democrată, era apreciată pentru integritatea sa.