Mii de persoane au manifestat duminică, la Bruxelles, împotriva Pactului ONU pentru migrație, în timpul unui miting comun al unor organizații naționaliste, marcat de confruntări cu forțele de ordine, transmit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Poliția a anunțat că cel puțin 5.500 de manifestanți s-au reunit în cartierul unde se află sediile principalelor instituții ale Uniunii Europene. După un început calm al manifestației, participanții au lansat pietre și sticle incendiare către polițiști, fațadele mai multor clădiri fiind avariate.Poliția a ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru dispersarea manifestanților turbulenți.
O contramanifestație, organizată de mai multe mișcări pentru apărarea drepturilor omului, a reunit aproximativ 1.000 de persoane în partea centrală a capitalei belgiene.

Cele două manifestații fuseseră interzise de autoritățile bruxelleze, o decizie rară luată de teama izbucnirii violențelor. Însă, Consiliul de Stat belgian a anulat respectiva interdicție, susținând că motivele invocate nu sunt ''suficiente'' pentru limitarea libertății de a manifesta.

Partidul naționalist Noua Alianță Flamandă (N-VA), cel mai mare partid din parlamentul belgian, și-a retras miniștrii din coaliția guvernamentală săptămâna trecută, după ce premierul Charles Michel a respins cererea N-VA ca Belgia să nu semneze Pactul global cu privire la migrații, adoptat luni, la Marrakech (Maroc), de peste 150 de țări.

În luna iulie, toate cele 193 de țări membre ale ONU, cu excepția SUA, au finalizat textul pactului, care nu are un caracter obligatoriu. De atunci însă, pactul a devenit ținta criticilor politicienilor europeni de extremă dreapta care susțin că el poate duce la noi valuri masive de migranți către Europa.

Pactul consemnează atât principii - apărarea drepturilor omului, ale copiilor sau recunoașterea suveranității naționale - cât și propuneri pentru ajutarea țărilor să facă față migrației, cum ar fi schimbul de informații și expertiză, integrarea migranților etc. El interzice totodată detențiile arbitrare și nu autorizează arestările decât ca ultimă soluție.

Textul, ce cuprinde în jur de 40 de pagini, '„favorizează cooperarea internațională în materie de migrație între toți actorii competenți, conștienți fiind că niciun stat nu poate gestiona singur problema migrațiilor'', simultan cu ''respectarea suveranității statelor și a obligațiilor ce le revin din dreptul internațional''.

Pactul detaliază 23 de obiective, printre care ''lupta împotriva factorilor negativi și a problemelor structurale care împing persoane să-și părăsească țara de origine'', ''salvarea de vieți'', ''întărirea acțiunii transnaționale în fața traficului de migranți'', ''nerecurgerea la plasarea în retenție administrativă a migranților decât în ultimă instanță'' sau ''asigurarea accesului migranților la servicii de bază''

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews