Mii de oameni - peste 20.000 potrivit unor estimări - au fost evacuați duminică din centre comerciale, cinematografe, teatre, muzee și hoteluri din Moscova după primirea unor amenințări cu bombă care s-au dovedit a fi false, au informat media locale, care citau serviciile de urgență din capitala Rusiei, transmit EFE și Reuters.
 
Între edificiile evacuate se numără legendarul Teatru Bolșoi, centrul comercial GUM din Piața Roșie, hotelurile Național și Metropol, toate aflate la câțiva metri de Kremlin.

Apelurile anonime care avertizau cu privire la existența unor bombe au afectat cel puțin alte 10 centre comerciale și mai multe săli de cinema, atât în centrul, cât și la periferia Moscovei.

Din 11 septembrie, în Rusia s-a produs un val de alerte false cu bombă pe care Kremlinul l-a calificat drept "terorism telefonic". De la acea dată și până în prezent, aproape 1,4 milioane de persoane au trebuit să fie evacuate în 170 de orașe din Rusia.

Directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), Aleksandr Bortnikov, a declarat recent că amenințările false cu bombă sunt "opera" a patru ruși care trăiesc în afara țării. "Le-am stabilit identitatea. Nu a fost ușor. Este vorba despre cetățeni ruși. Pot spune aceasta cu toată certitudinea. Sunt patru persoane aflate în străinătate", a declarat Bortnikov presei, adăugând că cei patru au mai mulți complici și în Rusia.

Potrivit Codului Penal rus, autorii alertelor false cu bombă riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.