ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de protestatari au ieșit sâmbătă și duminică în stradă în Tel Aviv pentru a cere demisia premierului Benjamin Netanyahu și eliberarea ostaticilor din Gaza, dar și încetarea războiului.

Duminică au izbucnit ciocniri între protestatarii israelieni și poliția care încerca să disperseze mulțimile din Ierusalim și Tel Aviv, potrivit presei israeliene.

Protestatarii au cerut demisia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, încetarea focului și eliberarea ostaticilor ținuți în Gaza.

Autoritatea israeliană de radiodifuziune a relatat că poliția „a încercat să disperseze protestatarii din Piața Parisului, din centrul Ierusalimului de Vest, unde mai mulți au fost arestați”.

La Tel Aviv, poliția a arestat mai mulți protestatari în Piața Kaplan din centrul orașului, în timp ce sute au fost dispersați cu forța, unele echipamente de protest fiind confiscate, a relatat ziarul Yedioth Ahronoth.

Potrivit ziarului, „mii de israelieni s-au adunat în Piața Kaplan pentru a cere demisia prim-ministrului Benjamin Netanyahu și alegeri anticipate”.

Netanyahu este acuzat că nu are un plan pentru încetarea războiului din Gaza. În plus, protestatarii acuză forțele de securitate de faptul că nu au fost pregătite pentru atacul Hamas din 7 octombrie și că au reacționat prea lent la acest atac. 

În ciuda unei hotărâri provizorii de vineri a Curții Internaționale de Justiție care a cerut Tel Aviv-ului să prevină actele de genocid în Gaza, Israelul și-a continuat atacul împotriva enclavei de coastă, unde cel puțin 26.257 de palestinieni au fost uciși, majoritatea dintre aceștia fiind femei și copii, și 64.797 au fost răniți, începând cu 7 octombrie, potrivit autorităților sanitare palestiniene.

În urma ofensivei israeliene, 85% din populația din Gaza a fost strămutată în interior pe fondul penuriei acute de alimente, de apă potabilă și de medicamente, în timp ce 60% din infrastructura enclavei a fost deteriorată sau distrusă, potrivit ONU.