Pe frontul imigrației, situația din Europa tinde să devină una explozivă. Dacă până în urmă cu câteva luni problema părea să afecteze doar Italia, acum țări ca Grecia și Macedonia trebuie să țină piept valului de refugiați din calea războaielor.

Mii de imigranți, îndeosebi refugiați sirieni, traversau duminică Macedonia și Serbia în direcția Europei de Vest.

După ce au fost reținute timp de mai multe zile la frontiera greco-macedoneană, peste 6.000 de persoane, potrivit cifrei Crucii Roșii locale, au ajuns de sâmbătă în sudul Serbiei.

În satul Miratovac, la frontiera sârbo-macedoneană, de imigranți s-au ocupat autoritățile locale și echipe ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Într-o tabără formată din opt corturi mari, imigranților li s-au distribuit alimente. Sunt epuizați și mulți dintre ei au cerut îngrijiri medicale. Printre ei există numeroși copii și femei însărcinate.

Ei sunt apoi transferați cu autobuze în orașul vecin Presevo, unde li se eliberează documente care le permit să-și continue călătoria spre Belgrad și nordul Serbiei, la frontiera cu Ungaria, țară membră a Uniunii Europene.
Pe o altă rută de migrație către Europa, alte circa 4.400 de persoane au fost salvate de sâmbătă pe Marea Mediterană în cadrul unei vaste operațiuni, coordonată de paza de coastă italiană, în timp ce alte trei noi operațiuni de salvare au fost demarate duminică.

În Gevgelija, la frontiera greco-macedoneană, alte o mie de persoane așteptau duminică să plece cu trenul spre Serbia. Unii dintre imigranți negociau cu șoferii de taxi pentru a face drumul de circa 180 de km până în Serbia.

În cursul dimineții, circa 500 de persoane, potrivit poliției elene, au traversat granița greco-macedoneană prin zona ce separă orașul grec Idomeni de Gevgelija, unde mai multe mii de imigranți fuseseră reținuți de joi până sâmbătă.

Alți circa 400 de imigranți așteptau la mijlocul zilei permisiunea poliției macedonene de a trece frontiera. Guvernul macedonean, care a acuzat autoritățile elene că-i îndreaptă în mod organizat pe imigranți către Macedonia, a afirmat că starea de urgență va fi în continuare în vigoare.

O dată cu trecerea ultimului val, autoritățile macedonene au înregistrat intrarea pe teritoriul Macedoniei, începând din 19 iunie, 42.000 de imigranți, dintre care peste 7.000 de copii. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews