ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Miklos Horthy, conducătorul Ungariei din perioadă interbelică și a celui de-al doilea război mondial și aliat al Germaniei hitleriste, a fost un „strălucit om de stat”, a afirmat premierul ungar Viktor Orban.

Potrivit blogului de analiză politică Hungarian Spectrum , preluat de Hotnews, Orban a făcut această afirmație într-un discurs susținut săptămâna această la Budapesta, cu prilejul inaugurării nou-renovatei case ce a aparținut lui Kuno Klebelsberg, fost ministru ungar al educației între anii 1922 și 1931.
 
După ce a descris anii 1920 și 1930 drept „o grea perioadă de încercare” în istoria țării, Orban a afirmat că națiunea ungară a putut supraviețui mulțumită „unor străluciți oameni de stat, precum guvernatorul Miklos Horthy, premierul Istvan Bethlen și (ministrul) Kuno Klebelsberg”, a relatat Hungarian Spectrum.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel condamnă, inr-un mesaj postat pe Facebook, afirmația șefului guvernului de la Budapesta, amintind că „amiralul Horthy este responsabil de deportarea și exterminarea evreilor din Ungaria și Ardealul de Nord”.

În urma Dictatului de la Viena, din 30 august 1940, conceput și orchestrat de Joachim von Ribbentrop și Galeazzo Ciano, din dispoziția șefilor lor direcți, Adolf Hitler, Führerul Germaniei și Benito Mussolini, Ducele Italiei, România a fost obligată să cedeze Transilvania de Nord Ungariei. Din luna septembrie 1940, teritoriul a fost ocupat de armata condusă de regentul Miklós Horthy și a intrat sub administrația ungară. În această perioadă au avut o serie de masacre asupra românilor din Transilvania.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews