ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


16 noiembrie 2015 - Iazurile de decantare reprezintă cel mai semnificativ risc asociat proiectelor miniere. Concluzia analiștilor este din nou confirmată de cel mai recent accident minier din Brazilia, unde o breșă în barajul iazului a produs una dintre cele mai mari deversări de steril din lume.

Scurgerea catastrofală s-a produs la ora locală 16.00 și a dezlănțuit aproximativ 60 de milioane de metri cubi de apă și deșeuri de minereuri de fier. Torentul a inundat satul Bento Rodrigues și nămolul roșu a continuat să curgă în aval. Mass-media braziliană a raportat că 15 municipalități din statele Minas Gerais și Espirito Santo au fost puse în stare de alertă. Oamenii din Bento Rodrigues, aproximativ 7 km mai jos de baraje, au declarat că au auzit un sunet asurzitor și au văzut nori mari de praf roșu. Acesta a fost singurul indiciu primit înainte ca valul vâscos de noroi să le inunde comunitatea. Din fericire, datorită zgomotului puternic, cea mai mare parte a locuitorilor a reușit să fugă pe o zonă mai înaltă din apropierea satului.

Brazilia retrage licență minieră companiei Samarco după accidentul minier din Brazilia 

 

Mina de fier Samarco, al doilea cel mai mare exportator de minereu de fier din lume, e deținută de un joint-venture între compania anglo-australiană BHP Billiton și firma braziliană Vale. Autoritățile braziliene au declarat că au anulat licența de exploatare și operațiunile miniere au fost oprite. Conform unui bilanț provizoriu 9 persoane au murit. Altele 19 sunt încă date dispărute și cel mai probabil au fost înecate în valul de steril creat în urma ruperii barajului.

Costurile estimate pentru refacerea mediului ar putea depăși 1 miliard $. Autoritățile de mediu au dispus amenzi de 66 de milioane de dolari anunțând totodată că iau în calcul acționarea în instanță a companiei miniere pentru despăgubiri. Președintele Braziliei a declarat că acționarii minei sunt responsabili de curățarea poluării generate și despăgubirea celor 500 de persoane ale căror case au fost distruse.

Autoritățile de mediu împreună cu pescari și locuitori din zonă au început o amplă operațiune pentru salvarea a peste 100 de specii endemice, inclusiv pentru transferarea peștelui într-un lac din apropiere. Acest demers contra-cronometru, fără precedent, a fost denumit simbolic ‘Arca lui Noe’.

"Supraîncărcarea iazurilor de decantare ce duce la ruperea sau fisurarea barajelor este una dintre cele mai comune cauze a deversărilor accidentale de steril. Deversările toxice au devenit din păcate o imagine mult prea des întâlnită. Astăzi suntem solidari cu comunitățile braziliene afectate de această catastrofă, însă nu putem să nu ne gândim și la amenințarea reprezentată de cele două baraje de 169 m, respectiv 70 m, planificate la Certej”, a declarat Roxana Pencea din partea rețelei Mining Watch România.