ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe mii de persoane s-au strâns duminică la un protest masiv în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare și locale desfășurate în urmă cu o săptămână, când partidul care a dat președintele țării a câștigat majoritatea absolută în Parlament. Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, reales în aprilie anul trecut, dă asigurări că „aceasta nu e o revoluție”, potrivit TASS, citată de Rador.

Protestatarii au spart intrarea în Primăria Belgradului, unde se află sediul Comisiei Electrale Centrale, înregistrându-se scene asemănătoare celor de la Clădirea Capitoliului din Washington, din 6 ianuarie 2021, dovedită drept o operațiune a serviciilor speciale globaliste menită să-l înfunde pe președintele american Donald Trump.

De data aceasta, miza pare să fie detronarea lui Vucic, un naționalist moderat, care și-a început cariera politică în Partidul Radical Sârb continuată apoi în Partidul Progresist. Vucic este cunoscut ca apropiat al Rusiei și Chinei și un avocat firesc al cauzei Kosovo - pământ sârbesc. În septembrie, Vucic a luat parte la Budapesta la „Summitul demografic” alături de vedetele neeropeniste Viktor Orban și Giorgia Meloni.

Forțele de ordine din Belgrad au folosit gaze lacrimogene, după ce câțiva zeci de oameni au încercat să intre în sediul primăriei capitalei sârbe, unde se află sediul Comisiei Electorale Centrale. Unii demonstranți au escaladat zidurile clădirii și au spart mai multe ferestre, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Ironic, Srdjan Milivojevic și Vladimir Obradovic, membri ai conducerii alianței  de stânga „Serbia împotriva Violenței”, au încercat să deschidă prin violență ușa clădirii primăriei, dar nu au reușit să intre în imobil. Presa globalistă e de partea protestatarilor „neviolenți”, ceea ce nu poate să sară în ochi.

Partidul Progresist Sârb (SNS - mai curând populist) evoluat din Partidul Radical Sârb, s-a plasat pe prima poziție, cu 46,72% din voturi, conform rezultatelor preliminare publicate de Comisia electorală națională. Alianța de stânga „Serbia Împotriva Violenței” a ocupat poziția a doua, cu 23,56% din voturi, iar pe locul al treilea s-a plasat Partidul Socialist din Serbia, cu 6,56% din sufragii. Începând din 2020, SNS are cel puțin 800.000 de membri și este cel mai mare partid politic din Europa după numărul de membri.

Încercarea de a lua cu asalt clădirea administrației orașului Belgrad nu este o revoluție, iar organele de ordine din Serbia dețin controlul total asupra situației, a spus Vucic în seara de duminică, citat și de ȘtiripeSurse.

„Vreau să vă spun vouă, cetățeni ai Serbiei, nu vă faceți griji, deși scenele sunt dramatice. Nu are loc nicio revoluție, nimic din toate astea nu va scăpa de sub control și încercăm cu o reacție blândă, o reacție pașnică, să nu rănim niciunul dintre demonstranți”, a adăugat acesta, conform surselor citate.

Capitala Serbiei se scufundă în haos după ce mii de manifestanți au ieșit pe străzi și au luat cu asalt sediile unor instituții. Protestatarii cer anularea alegerilor parlamentare și locale, susținând că alegerile ar fi fost fraudate. Criticile internaționale se îndreaptă împotriva lui Vucic, devenit dintr-o dată în presa globalistă un președinte „autoritarian” și chiar „dictator”.

VIDEO: