ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miniștrii de Finanțe din zona Euro au refuzat să extindă programul de ajutor pentru Grecia după data de 30 iunie, anunță AFP citând surse ce au dorit să-și păstreze anonimatul.

Motivul acestei decizii îl constituie anunțul premierului Alexis Tsipras de a organiza un referendum la 5 iulie, pe tema propunerilor creditorilor internaționali.

Alegătorii vor decide dacă Guvernul trebuie să accepte sau nu condiţiile puse de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro, însă liderii eleni şi reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI ar fi trebuit să ajungă la un acord asupra programului de reforme pentru deblocarea finanţării.

"Trebuie să conchidem că, oricât de regretabil ar fi, programul va expira marţi noaptea", a declarat Jeroen Dijsselbloem, liderul Eurogroup, după o reuniune la Bruxelles în care Grecia ceruse prelungirea cu o lună a programului de ajutor, relatează agenţia DPA în pagina electronică.

Înaintea reuniunii, ministrul finlandez de Finanţe, Alexander Stubb, declara că acum singura opţiune este să discute un "plan B" pentru Grecia. Acest lucru presupune cel mai probabil pregătirea pentru falimentul Greciei sau ieşirea din zona euro.