ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Minsitrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio, a transmis un mesaj dur la adresa celorlalte state europene vecine, în contextul în care solicită o deschidere controlată a frontierelor pe fondul relaxării măsurilor restrictive. În aceste condiții, Italia cere respect din partea celorlalte state europene în ce privește viitoarea redeschidere a frontierelor, transmite ministrul de externe Luigi Di Maio.
 
„Am auzit vorbindu-se mult despre Italia în aceste zile. Nu este momentul să polemizăm, dar țin să precizez un lucru: pretindem respect. Dacă cineva își imaginează că ne poate trata ca pe un lazaret, atunci să știți că nu vom rămâne fără reacție”, a scris Di Maio pe Facebook.

Roma pledează pentru o reluare coordonată a deplasărilor în Europa din 15 iunie, ceea ce ar marca o repornire la scară continentală a turismului, un sector-cheie pentru economia italiană, acum îngenuncheată.
 
 Aceste declarații ale ministrului de Externe din Italia au loc în contextul în care Austria și Elveția  refuză o redeschidere a frontierelor lor terestre cu Italia.Statele UE au fost rugate să ia în calcul redeschiderea frontierelor interne, în mod ”concertat” și ”nediscriminatoriu”, în încercarea Uniunii de a salva sectorul turistic, puternic impactat de pandemia de COVID-19, ce a infectat peste 4,3 milioane de oameni la nivel mondial și a dus la dispariția a peste 292.000 de persoane în lume.

 Uniunea Europeană face eforturi disperate de a salva turismul, ce reprezintă 10% din PIB-ul Uniunii și 12% din locurile de muncă europene, în special în țările sudice (Grecia, Spania, Italia, ultimele fiind puternic afectate de noul coronavirus).

„Aceasta nu va fi o vară normală. Însă, dacă facem toți eforturi, nu va trebui să petrecem vara blocați acasă, iar vara nu va fi pierdută complet de industria turistică”, a declarat vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Margrethe Vestager.