ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul olandez de externe, Stef Blok, a intrat sub tirul criticilor după afirmații controversate pe care le-ar fi făcut într-o discuție la o întâlnire privată. Comentariile sale, privind imigrația și societățile multiculturale l-ar putea costa pierderea postului în guvern, deși și-a manifestat ulterior regretul pentru ele, relatează presa locală citată de AFP.

„Nu există societăți multiculturale pașnice și este stabilit genetic că omul nu se poatea intra în contact cu "persoane necunoscute", a declarat ministrul Stef Blok, care s-a referit și la faptul că Surinam, o fostă colonie olandeză din America de Sud, era un „stat falit” care  se confrunta serios cu diviziunea etnică.

După cum arată imagini obținute de la acea întâlnire privată desfășurată săptămâna trecută și prezentate de emisiunea televizată locală Zembla, ministrul a mai afirmat că, dintre țările care au o societate multiculturală și multietnică, nu cunoaște niciuna unde oamenii să poată trăi împreună în armonie.

Dificultățile de înțelegere între populațiile îndepărtate din punct de vedere geografic sau etnic sunt înscrise în gena umană, a continuat ministrul de externe olandez.

În contextul în care problema afluxului de migranți divizează Uniunea Europeană, Stef Blok a estimat că chiar dacă și țările din Europa de Est, precum Ungaria, Polonia sau Cehia, și-ar deschide frontierele pentru migranți, aceștia din urmă 'nu vor putea trăi' în aceste țări, unde ar risca 'să fie bătuți' de localnici.

După dezvăluirea acestor afirmații, oficialul olandez a transmis miercuri scuze într-o scrisoare adresată camerei inferioare a parlamentului, sperând că astfel va pune capăt unei polemici din cauza căreia, după terminarea vacanței parlamentare, el și-ar putea pierde postul de ministru, remarcile sale provocând indignare atât în tabăra opoziției cât și în propria sa formațiune, partidul liberal VVD al premierului Mark Rutte.

„Comentariile mele au fost în parte severe în mod voit. Încercând să duc discuția mai departe, am folosit termeni nefericiți. Cuvintele mele au fost prea puternice”, s-a scuzat el, exprimându-și totodată regretul că a 'ofensat' oameni.

Stef Blok este ministru de externe din luna februarie, când l-a înlocuit în acest post pe Halbe Zijlstra, după ce acesta din urmă a fost acuzat de minciună.