ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua în care și în România se comemora apogeul terorii staliniste, prin deportarea în Siberia a basarabenilor și bucovinenilor, din noaptea 12 spre 13 iunie 1941, cinci state est europene, care au trecut prin aceeași dramă a deportărilor și crimelor comise de regimul comunist de la Moscova, au lansat un comunicat comun. Polonia, Ucraina, Estonia, Letonia și Lituania au condamnat operațiunile de deportare a cetețenilor lor, incepând cu anii 40, și au cerut puterii actuale de la Moscova să ofere compensații urmașilor victimelor.

Polonia, Ucraina și cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania – au condamnat marți deportările masive în Siberia cărora au căzut victime cetățenii lor începând cu anii ’40 și au cerut Rusiei să recunoască aceste crime, să ofere compensații celor afectați sau familiilor acestora și să renunțe la retorica de glorificare a trecutului sovietic, relatează agenția EFE.

Miniștrii de justiție din cele cinci țări au amintit într-un comunicat comun „drama umană” a celor deportați din cauza opoziției lor față de regimul comunist și au condamnat „crimele lașe comise de regimurile totalitare”.

„Rusia, ca succesor de drept al Uniunii Sovietice, nu a luat nicio măsură pentru a repara aceste crime și continuă o retorică ce neagă crimele comise și glorifică trecutul sovietic, pe liderii săi, simbolurile și acțiunile lor”, se mai menționează în comunicat.

Cei cinci miniștri au difuzat acest text în ziua în care s-au marcat 75 de ani de când au început deportările masive către Siberia și alte regiuni izolate ale URSS, modalitate prin care autoritățile sovietice au îndepărtat disidenții din țările lor de origine, uneori împreună cu întreaga lor familie, pentru a elimina astfel orice opoziție față de autoritățile pe care Moscova le-a instalat în aceste țări după semnarea pactului Molotov-Ribbentrop.

„Cei deportați erau transportați în condiții inumane, în vagoane supraîncărcate și folosite în mod normal la transportul de bovine, astfel că mulți bebeluși, copii și bătrâni mureau înainte de a ajunge la destinație”, amintesc în text oficialii acestor cinci state ocupate de Armata Roșie în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În cele trei state baltice, Estonia, Letonia și Lituania, s-au desfășurat marți acțiuni de comemorare a deportărilor masive din timpul ocupației sovietice, deportări care au diminuat semnificativ populația acestor țări, devenite republici sovietice în perioada postbelică și care și-au obținut independența abia după destrămarea URSS.

A fost o crimă împotriva umanității, a spus ministrul eston al Justiției, Urmas Reinsalu, în timpul unei manifestări desfășurate în Piața Independenței din Tallinn, unde a condamnat din nou ocupația sovietică și a adus un omagiu victimelor terorii comuniste.

Și pentru România 13 iunie 1941 rămâne o rană sângerândă a istoriei. În urmă cu 75 de ani, deportările din Basarabia și Nordul Bucovinei au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. În listele deportaților au fost incluși foști legionari, dar și foști activiști ai partidelor democratice românești, precum Partidului Național Țărănesc și Partidului Național Liberal. Alte persoane vizate proveneau din rândurile marilor latifundiari, comercianților, jandarmilor, albgardiștilor ruși etc. Deportarea din iunie 1941 a vizat aproximativ 32.000 de persoane din Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herței. 
România pare să facă, în continuare, opinie separată, nesemnând textul de condamnare a acestor crime, alături de Polonia, Ucraina și statele Baltice.