ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia își modernizează forțele din Marea Neagră, ținând cont de apropierea infrastructurii NATO de țărmurile sale, corespunzător cu nevoile sale reale de securitate, a declarat vineri ministrul adjunct de Externe rus, Aleksandr Grușko, într-un interviu acordat agenției oficiale de presă TASS, preluat de Agerpres.


"Evident, ne modernizăm forțele și echipamentele, ținând seama de faptul că infrastructura NATO se apropie de țărmurile noastre, dar toate aceste întăriri ale noastre sunt absolut adecvate și corespunzătoare nevoilor reale în materie de securitate", a afirmat oficialul rus.

Aleksandr Grușko a subliniat și faptul că Rusia urmărește cu atenție proiectele de infrastructură implementate de NATO în România și Bulgaria, precum și tentativele statelor aliate de a crea puncte de sprijin și de a desfășura forțe suplimentare în estul Europei.

"Vom răspunde la toate acestea conform viziunii noastre despre ceea ce trebuie făcut pentru a ne asigura în mod fiabil interesele de apărare și securitate", a spus în continuare ministrul adjunct de Externe rus. "Nu există nicio îndoială că acest lucru se va face."

Aleksandr Grușko critică încercările Alianței Nord-Atlantice de a pune la zid activitatea militară a Rusiei la Marea Neagră. 

"În ansamblu, nimic nu s-a schimbat. Așa cum de 200 de ani flota Rusiei se află în Crimeea (portul Sevastopol), ea stă în continuare acolo și tot acolo se afla chiar și atunci când Crimeea era ucraineană, între altele. Iar flota nu este compusă doar din nave - de suprafață sau submarine -, ea cuprinde de asemenea infanteria marină, apărarea de coastă și o componentă aeriană foarte puternică.În acest sens, calitatea prezenței noastre militare în Marea Neagră nu s-a schimbat deloc", a mai declarat oficialul rus. 

Federația Rusă a anunțat în repetate rânduri după anexarea Crimeei în 2014 că întreprinde eforturi pentru consolidarea capacităților sale în peninsulă, inclusiv prin instalarea sistemelor defensive de rachete sol-aer S-400.

Țările membre NATO au convenit în aprilie un pachet de măsuri care să intensifice activitățile de recunoaștere și amploarea exercițiilor forțelor aliate desfășurate la Marea Neagră.

Comandantul Flotei ruse din Marea Neagră, Aleksandr Moiseev, declarase că în luna martie, flota rusă urma să primească 13 nave diferite și că ponderea echipamentului înnoit va crește cu până la 70% în 2019.