ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul britanic de Finanțe, George Osborne, care face campanie pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, urmează să anunțe miercuri intenția de a lua noi măsuri de austeritate în cazul unui Brexit, transmite Reuters.

 Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, tabăra care susține votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la referendumul din 23 iunie are un avans de șase puncte procentuale în fața celor care sprijină rămânerea în blocul comunitar.

Într-un discurs pe care îl va susține miercuri, Osborne va avertiza că reducerea schimburilor comerciale și a investițiilor în urma părăsirii blocului comunitar va lăsa o "gaură" de 30 de miliarde de lire sterline (42 miliarde de dolari) ce va trebui acoperită prin majorarea taxelor și tăierea cheltuielilor pentru sănătate, educație și apărare. Osborne va fi susținut și de Alistair Darling, predecesorul său în guvernul laburist al lui Gordon Brown, care face și el campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

"Părăsirea UE ar reduce investițiile, ar lovi familiile și ar afecta economia britanică. Voi avea responsabilitatea de a reface stabilitatea finanțelor publice și aceasta ar însemna un buget de urgență, în care vom fi nevoiți să majorăm taxele și să tăiem cheltuielile", ar urma să spună miercuri George Osborne, potrivit unor extrase din discursul său trimise în avans presei în cadrul campaniei pentru rămânerea Marii Britanii în UE ("Britain stronger in Europe").

George Osborne detaliază în discursul său și măsurile fiscale ce vor trebui adoptate în cazul unui Brexit. Potrivit acestuia, impozitul pe venit ar urma să se majoreze cu două puncte procentuale, până la 22% pentru cota de bază, și cu trei puncte procentuale, până la 43%, pentru cota superioară. De asemenea, vor crește impozitele pe moșteniri, precum și accizele pentru alcool și benzină. De asemenea, cheltuielile pentru sănătate, educație și apărare, până acum scutite de programul de șase ani vizând reducerea deficitului, vor fi micșorate cu 2%, la fel ca și cheltuielile pentru pensii.

În replică, cei care fac campanie pentru ieșirea Marii Britanii din UE susțin că, astfel, economia va crește, iar guvernul de la Londra va putea cheltui mai mult în sectoare precum sănătatea, dacă nu va mai trebui să contribuie la bugetul comunitar.

Britanicii se vor pronunța pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale țării în ultimele decenii.