ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bogdan Aurescu a declarat, vineri, că reuniunea miniștrilor europeni de Externe privind situația din Irak și Iran ar fi putut avea loc mai devreme, pentru ca U.E. să fie mai eficientă. Ministrul de Externe nu este de acord cu apelul Irakului ca trupele străine să se retragă.

„Ne întâlnim la acest Consiliu extraordinar pentru Afaceri Externe privind evoluțiile din Irak și Iran. Acum U.E. are șansa de a se implica în rezolvarea crizei. Aș fi preferat, sincer, să avem întâlnirea la începutul săptămânii, pentru că ești mai eficient atunci când reacționezi mai devreme. U.E. poate discuta azi modul cum se poate implica și, în opinia mea, în a ajuta Irak să se stabilieze. Există un apel al Parlamentului irakian pentru ca trupele străine să se retragă. Nu cred că asta contribuie la stabilitatea în regiune, pentru că aceste trupe sunt acolo pentru a antrena forțele irakiene să fie mai puternice în fața amenințărilor teroriste”, a declarat Bogdan Aurescu, vineri, la Bruxelles.

Parlamentul Irakului a adoptat o rezoluție prin care cere evacuarea militarilor americani din Irak, în urma raidului aerian al Armatei S.U.A. prin care a fost asasinat generalul iranian Qasem Soleimani, considerat de regimul de la Teheran un erou al luptei împotriva terorismului.

Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, i-a transmis ambasadorului S.U.A. la Bagdad, Matthew Tueller, că ambele părți trebuie să coopereze în privința retragerii trupelor americane, după ce Parlamentul Irakului a votat duminica trecută o rezoluție prin care cere plecarea trupelor americane de pe teritoriul național, instituind și interdicția trupelor străine de a mai folosi terenul, spațiul aerian sau spațiul maritim ale țării, indiferent de motiv..