ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a declarat sâmbătă că nu crede că va izbucni un război în regiune, deoarece Teheranul nu vrea un conflict și nicio țară nu-și face "iluzia că ar putea înfrunta Iranul", a relatat agenția de presă publică IRNA, citată de Reuters și Agerpres.

"Nu va fi război, deoarece noi nu vrem un război și nimeni nu-și face idei sau iluzii că ar putea înfrunta Iranul în regiune", a transmis Mohammad Javad Zarif agenției IRNA, înainte de a-și încheia vizita la Beijing. 

Ideea unui posibil conflict între SUA și Iran a fost alimentată de manevrele militare americane din regiune. Statele Unite anunțaseră pe 5 mai desfășurarea în Golful Persic a portavionului Abraham Lincoln și a unor bombardiere B-52. 

SUA au înregistrat o scădere a cooperării inclusiv față de Irak. La începutul săptămânii, Statele Unite au retras o parte din personalul lor diplomatic de la Ambasada americană din Bagdad și de la Consulatul din Erbil, motivând că abilitatea Guvernului SUA de a „oferi servicii de rutină sau de urgență cetățenilor americani din Irak este extrem de limitată” și, prin urmare, amenințări precum „terorismului, răpirile sau conflictul armat” la adresa cetățenilor americani din Irak sunt un risc pe care SUA nu și-l mai pot asuma, relatează Digi24

Totodată, Autoritatea federală a Aviației din SUA (FAA) a avertizat companiile aeriene care survolează zona Golfului Persic și a Golfului Oman să manifeste prudență, "ca urmare a activităților militare și a tensiunilor politice accentuate din regiune", care "reprezintă un risc sporit pentru operațiunile aviației civile americane, din cauza unor posibile erori de calcul sau de identificare", informează sâmbătă AFP, citată de Agerpres.