ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul german al justiției și-a văzut suprimată una dintre postările de pe Twitter în care îl califica pe un eseist drept „cretin”, în virtutea noii legi pe care el însuși a inițiat-o pentru a „curăța” rețelele sociale de mesajele de ură, informează luni AFP.

„Heiko Maas, victima propriei legislații”, a notat luni cotidianul Bild, care a dezvăluit cazul, potrivit Agerpres.

Respectiva postare pe Twitter data din 2010, perioada când Maas nu era încă ministru. La acea dată, el a criticat un eseist de succes neoconservator din Germania, Thilo Sarrazin, pe care l-a numit „cretin”.

Mesajul a fost suprimat la sfârșitul săptămânii trecute, în urma plângerilor trimise de particulari. „Există lucruri pe care nu le mai postez pe Twitter”, a declarat luni ministrul german al justiției, cerându-și scuze.

Rețele sociale precum Twitter, Facebook sau Youtube sunt obligate de la 1 ianuarie, în Germania, să suprime mesajele cu conținut ce incită la ură sau pasibile de urmărire pentru defăimare. Ele trebuie să facă acest lucru într-un termen de 24 de ore, riscând în caz contrar amenzi substanțiale.

Fost membru al Partidului Social-Democrat german – cum este și ministrul justiției -, eseistul Thilo Sarrazin apără de mai mulți ani teze apropiate extremei drepte, estimând că imigrația musulmană reprezintă un pericol pentru supraviețuirea Occidentului. Cea mai recentă lucrare a sa, „Germania dispare” („Deutschland schafft sich ab”, care se poate traduce prin „Germania se autosuprimă”), apărută în 2010, a fost un succes comercial și a provocat o polemică după lansarea sa.

Noua legislație cu privire la rețelele sociale din Germania, una dintre cele mai stricte din Europe, suscită controverse de la intrarea ei în vigoare. Detractorii săi acuză restricții privind libertatea de exprimare.

„Legislația este una proastă și trebuie înlocuită prin alta”, a declarat o lideră a Partidului Liberal german, Nicola Beer.

„Această lege lovește în toate fundamentele statului de drept”, a declarat și o responsabilă a stângii radicale germane, tot din opoziție, Sahra Wagenknecht.

Extrema dreaptă germană a inițiat de asemenea o campanie împotriva textului, care a dus deja la retragerea mai multor postări polemice pe Twitter, printre care a uneia în care un oficial al Alternativei pentru Germania (AfD) îi califica pe solicitanții de azil musulmani din țară drept „hoardă de violatori”.

AfD vorbește despre o „lege a cenzurii”. Cotidianul Bild, cel mai citit din Germania, îl întreabă la rândul său, luni, pe ministrul Heiko Maas: „Vreți într-adevăr o poliție a gândurilor, domnule Mass?”.