ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un moment în care simbolurile creștinismului sunt din ce în ce mai mult acatate sau pur și simplu anulate, în Italia încep dezbaterile privind prezența unui astfel de simbol în locurile publice.

Formațiunea politică a ministrului italian de Interne, Liga, intenționează să facă obligatorie expunerea crucifixului în școli, birouri publice, universități, penitenciare, consulate și chiar în porturi, deschise sau închise migranților.

După cum scrie ziarul italian Espresso,  proiectul de lege care prevede această obligativitate a fost dej depusă în parlament, fiind semnată inclusiv de unii reprezentanți ai opoziției. 

Actul normativ prevede o amendă între 500 și  1.000 de euro pentru cei care nu respectă prevederile legii, refuzând sau uitând să afișeze crucifixul într-un loc public.

Propunerea legislativă, care urmează să fie dezbătută în Cameră și în Senat, este  intitulată „Dispoziții referitoare la afișarea crucifixului în școli și birouri ale administrației publice”.

În Raportul care însoțește prezentarea legii, pregătit de deputatul italian Saltamartini, se menționează: „Controversele repetate privind prezența crucifixului în sălile de clasă, apărute în presă și mass-media națională, au dăunat profund nu doar semnificației religioase a crucifixului, ci și acestui simbol al civilizației și culturii creștine, în rădăcina sa istorică, ca valoare universală, idiferent de credință”. 

În continuare se spune:

„Este evident inacceptabilă pentru istoria și tradiția popoarelor noastre, în cazul în care secularismul laudatei a Constituției republicane a fost prost interpretat, fiind considerată o obligație eliminarea iacobină a crucifixului; dimpotrivă, crucifixul rămâne un simbol al istoriei unei națiuni pentru mii de cetățeni, familii și muncitori”.

„A anula simbolurile identității noastre, liantul indiscutabil al unei comunități, înseamnă a goli principiile pe care se bazează societatea noastră. Respectarea minorităților nu înseamnă renunțarea, delegitimizarea sau schimbarea simbolurilor și valorilor care fac parte integrantă din istoria, cultura și tradițiile țării noastre”, se mai spune în raportul care însoțește acest proiect de lege.