Ministrul sârb de Externe Ivica Dacici s-a aliat sârbilor care au transformat în viral scrierea pe bancnotele euro sau pe dolari a mesajului ”Kosovo e Serbia”. Șeful diplomației de la Belgrad a înfuriat Ambasada SUA din Serbia după ce s-a fotografiat ținând in mână o bancnotă de 100 de dolari pe care a scris cu pixul „Kosovo este Serbia”. Ambasada americană i-a transmis că ar trebui să-și reconsidere gestul, scrie balkaneu.


„În loc să distrugă bancnotele, fluturând portretul marelui om de știință și om de stat american Benjamin Franklin, ministrul Dacici ar trebui să se gândească la ce spunea Franklin: „Fii întotdeauna în război cu viciile tale, în relații pașnice cu vecinii tăi și fă în așa fel ca fiecare An Nou să te găsească ca pe un om mai bun!”.

Proprietarul unui restaurant din Belgrad, Vojin Cucici, a fost cel care a lansat pe Facebook și Instagram provocarea ca sârbii să scrie pe bancnotele occidentale ”Kosovo este Serbia” și să posteze fotografiile online. Ideea era accea de a face chiar cumpărături cu aceste bancnote, a informat BBC Serbia.
„Câteva mii de fotografii au fost postate până acum. Scopul este să se ajungă la un milion”, a declarat Cucici.

Ministrul Dacici a scris mesajul ”Kosovo este Serbia” pe o bancnotă de 100 de dolari chiar în restaurantul lui Cucici. „Aș scrie cuvintele ”Kosovo este Serbia pe bancnotele tuturor țărilor care pretind contrariul. Aceasta este politica țării noastre și asta spun mereu. Deci, de ce n-ar trebui să o și scriu?, a declarat Dacici.

Dolarii și euro sunt „cele mai populare” bancnote însemnate cu mesajul sârbilor,  dar a  început să apară și pe bancnote din Elveția, Africa de Sud, Ucraina, Moldova, Kenya și Rusia.

Africa de Sud, Ucraina, Moldova, Kenya și China, alături de cinci membri ai Uniunii Europene - România, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia, nu recunosc independența Kosovo.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews