ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul sârb de Externe Ivica Dacici s-a aliat sârbilor care au transformat în viral scrierea pe bancnotele euro sau pe dolari a mesajului ”Kosovo e Serbia”. Șeful diplomației de la Belgrad a înfuriat Ambasada SUA din Serbia după ce s-a fotografiat ținând in mână o bancnotă de 100 de dolari pe care a scris cu pixul „Kosovo este Serbia”. Ambasada americană i-a transmis că ar trebui să-și reconsidere gestul, scrie balkaneu.


„În loc să distrugă bancnotele, fluturând portretul marelui om de știință și om de stat american Benjamin Franklin, ministrul Dacici ar trebui să se gândească la ce spunea Franklin: „Fii întotdeauna în război cu viciile tale, în relații pașnice cu vecinii tăi și fă în așa fel ca fiecare An Nou să te găsească ca pe un om mai bun!”.

Proprietarul unui restaurant din Belgrad, Vojin Cucici, a fost cel care a lansat pe Facebook și Instagram provocarea ca sârbii să scrie pe bancnotele occidentale ”Kosovo este Serbia” și să posteze fotografiile online. Ideea era accea de a face chiar cumpărături cu aceste bancnote, a informat BBC Serbia.
„Câteva mii de fotografii au fost postate până acum. Scopul este să se ajungă la un milion”, a declarat Cucici.

Ministrul Dacici a scris mesajul ”Kosovo este Serbia” pe o bancnotă de 100 de dolari chiar în restaurantul lui Cucici. „Aș scrie cuvintele ”Kosovo este Serbia pe bancnotele tuturor țărilor care pretind contrariul. Aceasta este politica țării noastre și asta spun mereu. Deci, de ce n-ar trebui să o și scriu?, a declarat Dacici.

Dolarii și euro sunt „cele mai populare” bancnote însemnate cu mesajul sârbilor,  dar a  început să apară și pe bancnote din Elveția, Africa de Sud, Ucraina, Moldova, Kenya și Rusia.

Africa de Sud, Ucraina, Moldova, Kenya și China, alături de cinci membri ai Uniunii Europene - România, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia, nu recunosc independența Kosovo.