ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UNESCO a respins propunerea care viza introducerea Kosovo ca membru cu drepturi depline a acestei organizații, informează B92.

Pentru ca UNESCO să accepte propunerea, aceasta trebuia să primească votul a cel puțin 95 de țări, dar a primit doar 92. Alte 50 de țări au fost împotrivă, iar 29 s-au abținut.

Grupul țărilor care au votat pentru Kosovo a fost condus de Germania, Franța și celelalte țări ale Uniunii Europene, plus Arabia Saudită, Canada sau Australia, în timp ce în grupul țărilor s-au opus regăsim: Argentina, Brazilia, China, India, Rusia sau Slovacia. 

România a făcut parte dintre țările care s-au abținut, alături de Grecia și Polonia, în timp ce Moldova a votat împotriva Kosovo.

Serbia s-a opus acceptării în UNESCO a Kosovo, argumentând că 141 de biserici și mănăstiri ortodoxe de pe teritoriul acestei provincii au fost distruse, parțial sau total, de când autoritățile sârbe au fost nevoite să părăsească provincia, în 1999.

Acceptarea Kosovo ca membru cu drepturi depline al UNESCO ar fi însemnat ca bisericile și mânăstirile sârbești să devină proprietatea Priștinei. "E ca și cum ai pune lupul paznic la oi", a spus regizorul sârb Boris Malagurski, comentând pe marginea situației. Serbia a acuzat Occidentul că se află în spatele cererii Kosovo.

Kosovo și-a proclamat unilateral indepedența față de Serbia, în 2008 și a fost recunoscută de 111 țări. Serbia, însă, conform Constituției, consideră că provincia îi aparține. Kosovo nu este membră a ONU din cauza Rusiei, care și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca accesul Priștinei.