Propunerea ar schimba un tratat al ONU pentru drepturile omului care să includă protecția pentru sarcini transgender - în cazul în care bebelușii sunt născuți la bărbații transgender care au păstrat un uter și ouarele funcționale, anunță dailymail.co.uk.

Marea Britanie face lobby în fața Organizației Națiunilor Unite pentru a începe să utilizeze termenul „persoane însărcinate" pe motiv că limitarea descrierii la femei exclude persoanele transgender.

Există doar două cazuri cunoscute de sarcină transgender în Marea Britanie.

Comunicatul vine în declarația oficială a Marii Britanii privind amendamentele propuse la Pactul internațional privind drepturile civile și politice, pe care Marea Britanie l-a semnat încă din 1976.

Tratatul spune că o „femeie însărcinată" trebuie să fie protejată, inclusiv să nu fie supusă pedepsei cu moartea.

Dar în declarația din partea Ministerului Afacerilor Externe, Marea Britanie spune că termenul „femeie însărcinată" poate „exclude persoanele transgender care au dat naștere". Alternativa sugerată este „persoane însărcinate".

Feministele au reacționat furios la propunerea Guvernului, despre care au spus că acesta este ultimul exemplu ca „femeile să nu mai fie menționate și incluse” în numele egalității transsexuale.

Sarah Ditum, proeminent scriitor feminist, a declarat pentru The Sunday Times: „Aceasta nu este o includere. Acest lucru face ca femeile să nu mai fie luate în calzul, să nu mai fie reprezentate. A avea un corp de femeie și a ști ce înseamnă acest lucru pentru reproducere nu te face „exclusivist".

„Forțându-ne să ștergem cu exactitate orice referire la sexul nostru este o insultă".

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Marea Britanie a spus: „Marea Britanie nu se opune utilizării termenului de „femeie însărcinată". Susținem cu fermitate dreptul la viață al femeilor însărcinate și am cerut ca Comitetul pentru Drepturile Omului [ONU] să nu excludă acei transgender însărcinați de acest drept la viață.” Convenția ONU face parte din Actul Internațional al Drepturilor Omului.