ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primele estimări privind componența Parlamentul European după alegerile din 26 mai arată că suveraniștii ar putea obține scoruri impresionante, formațiunea italiană populistă Liga, a vicepremierului Matteo Salvini, având șanse de a deveni al doilea cel mai mare partid politic din legislativul UE.
 
Estimările publicate de Parlamentul European arată că grupul parlamentar conservator al Partidului Popular European (PPE) ar putea fi câștigătorul principal, cu 183 de locuri, însă diferitele facțiuni suveraniste și naționaliste ar putea obține 153 de locuri, astfel încât vor putea constitui a doua forță majoră în parlament, după PPE, scrie ziarul  Il Giornale.

Formațiunea Liga va obține scoruri neașteptat de mari,  partidul aflat acum la guvernare în peninsulă câștigând, de la doar șase locuri cât are acum în PE, la aproximativ 27, devenind astfel cel de-al doilea cel mai mare partid național reprezentat în legislativul UE, după CDU, formațiunea cancelarului german Angela Merkel.
 
Liga lui Matteo Salvini face parte, în Parlamentul European, din același grup cu Partidul Libertăților al olandezului Geert Wilders, cunoscut pentru ideile sale anti-imigranți și anti-UE. Cei doi au vederi comune, dar și unele puncte de divergență. 
 
Partenera de coaliție a Ligii, Mișcarea Cinci Stele, este de așteptat să obțină opt noi locuri dintr- un total de 22, în timp ce Frații Italiei (FdI), formațiune conservatoare, ar putea să câștige patru locuri.

Cea mai mare înfrângere se preconizează a o suferi grupul parlamentar al social-democraților, care ar urma să obțină un număr foarte mic de voturi și să piardă în jur de 51 de locuri dintre cele 186 pe care le are în prezent, plasându-se astfel în urma suveraniștilor.

Grupul Alianței Liberalilor și Democraților Europeni (Alde), reprezentat de Guy Verhofstadt, ar trebui să devină a treia forță cu 75 de locuri, obținând cu 7 eurodeputați mai mult. Din această estimare lipsesc reprezentanții francezi ai formațiunii La Republique En Marche, partidul lui Emmanuel Macron.