ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia consideră că și-a îndeplinit misiunea în Siria, eliberând-o de sub controlul jihadiștilor.  Președintele Vladimir Putin a cerut luni Ministerului Apărării de la Moscova să înceapă operațiunea de retragere a trupelor ruse aflate în Siria, însă Rusia va menține „în permanență” militari la două baze din vestul Siriei, după ce intervenția Moscovei a permis regimului Assad să obțină victorii importante împotriva jihadiștilor, informează agenția Tass.

„Ordon Ministerului Apărării și șefului Statului Major să înceapă retragerea grupului militar rus spre locații permanente”, a declarat liderul de la Kremlin în cursul unei vizite efectuate luni la baza aeriană Hmeymim din Siria, anunță Mediafax.

Putin s-a întâlnit în cursul vizitei cu președintele sirian Bashar al-Assad, ministrul rus al Apărăii, generalul Serghei Șoigu, și comandatul trupelor ruse în Siria, generalul Serghei Surovikin.
 
Decizia Moscovei vine la scurt timp după ce rușii au anunțat că întreg teritoriul Siriei a fost eliberat de teroriști, după eliminarea completă a prezenței rețelei extremiste Stat Islamic în această țară.

Liderul rus a mai a afirmat că, după o campanie militară de doi ani, Moscova și Damascul și-au îndeplinit obiectivul de a distruge rețeaua teroristă Stat Islamic.

Începând din martie 2011, Siria se confruntă cu conflict sângeros, bilanțul său depășind 340.000 de morți.

Intervenția rusă directă în conflictul din Siria, de partea regimului de la Damasc, începând din anul 2015, a schimbat cursul războiului, permițând forțelor loiale lui Assad să câștige victorii importante împotriva extremiștilor.