ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SUA și-au retras mai mulți diplomați din China după ce aceștia s-au plâns de simptome similare cu cele confirmate de staff-ul diplomatic din Cuba, ceea ce a crescut îngrijorările că ar putea fi vorba de un atac sonic, scrie The Guardian.

Departamentul de Stat al SUA a comunicat că mai mulți angajați ai guvernului care lucrau în Guangzhou au fost trimiși înapoi în SUA pentru a fi evaluați. Purtătoarea de cuvânt a departamentului, Heather Nauert, a declarat că a fost trimisă o echipă medicală după ce un angajat s-a îmbolnăvit luna trecută, existând  posibilitatea ca o țară rivală SUA să fi dezvoltat un dispozitiv acustic sau cu microunde.

„Siguranța și securitatea personalului american și ale familiilor lor sunt principala noastră prioritate. Drept consecință a analizelor de până acum, departamentul a trimis mai multe persoane pentru a-și evalua simptomele în Statele Unite”, a declarat Nauert. Ea a confirmat că medicii vor încerca să determine dacă simptomele sunt similare cu cele din Cuba.

„Printre simptome se numără amețeli, dureri de cap, tinitus, oboseală, probleme cognitive, probleme vizuale, pierderea auzului și dificultăți în a dormi”, se arată în comunicat.

În 2017, 24 de diplomați americani și familiile lor din Cuba au fost victimele unor „atacuri” misterioase care i-au lăsat cu răni similare unor traume pe creier.

Deși nu se știe clar ce s-a întâmplat de fapt cu diplomații americani care s-au îmbolnăvit, au apărut, cum era firesc, o serie și de explicații mai mult sau mai puțin științifice decât existența unei arme misterioase. Una dintre teorii este aceea că diplomații au fost prinși în undele generate de dispozitivele de ascultare care ar fi plasate prea aproape unele de celelalte.