Era Tsipras a luat sfârșit în Grecia. Liderul formațiunii conservatoare Noua Democrație, Kyriakos Mitsotakis, a depus luni jurământul și a preluat funcția de prim-ministru al Greciei în cadrul unei ceremonii desfășurate la numai o zi de la victoria partidului său în alegerile generale anticipate.

Spre deosebire de predecesorul său, liderul de stânga Alexis Tsipras Kyriakos Mitsotakis a optat pentru un jurământ religios rostit în fața arhiepiscopului Atenei, Ieronim al II-lea, și a mai multor reprezentanți ai bisericii ortodoxe elene. Alături de el s-au aflat soția și cei trei copii.
 
Tsipras, ateu, a ales în 2015 să depună doar un jurământ de fidelitate în fața Republicii.
 
De altfel, formațiunea lui Mitsotakis a avut ca slogan în campanie „Familie, Națiune, Dumnezeu”.

Conform rezultatelor parțiale după numărarea a 40% din buletinele de vot, Noua Democrație are 39,7% din voturi, iar Syriza 31,4%. Alte partide care ar mai putea trece pragul de 3% sunt formațiunea de centru-stânga Mișcarea Schimbării (KINAL) și comuniștii din partidul KKE. Mai multe partide mai mici ar putea ajunge sub pragul electoral, inclusiv formațiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii.

Fostul premier grec, Alexis Tsipras, a intrat anul trecut în conflict cu Biserica Ortodoxă greacă după ce a afirmat că dorește ca statul elen să se despartă complet de Biserica Ortodoxă și să adopte o poziție strictă de „neutralitate religioasă”, toate referințele la Iisus Hristos urmând a fi desființate de Constituția țării.

În articolul 3 al Constituției elene se spune că principala religie din Grecia este „Biserica Ortodoxă a lui Hristos și Biserica Greciei recunoaște drept conducător pe Iisus Hristos”. 
 
Ulterior, Tsipras și-a reconsiderat poziția.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews