ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Era Tsipras a luat sfârșit în Grecia. Liderul formațiunii conservatoare Noua Democrație, Kyriakos Mitsotakis, a depus luni jurământul și a preluat funcția de prim-ministru al Greciei în cadrul unei ceremonii desfășurate la numai o zi de la victoria partidului său în alegerile generale anticipate.

Spre deosebire de predecesorul său, liderul de stânga Alexis Tsipras Kyriakos Mitsotakis a optat pentru un jurământ religios rostit în fața arhiepiscopului Atenei, Ieronim al II-lea, și a mai multor reprezentanți ai bisericii ortodoxe elene. Alături de el s-au aflat soția și cei trei copii.
 
Tsipras, ateu, a ales în 2015 să depună doar un jurământ de fidelitate în fața Republicii.
 
De altfel, formațiunea lui Mitsotakis a avut ca slogan în campanie „Familie, Națiune, Dumnezeu”.

Conform rezultatelor parțiale după numărarea a 40% din buletinele de vot, Noua Democrație are 39,7% din voturi, iar Syriza 31,4%. Alte partide care ar mai putea trece pragul de 3% sunt formațiunea de centru-stânga Mișcarea Schimbării (KINAL) și comuniștii din partidul KKE. Mai multe partide mai mici ar putea ajunge sub pragul electoral, inclusiv formațiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii.

Fostul premier grec, Alexis Tsipras, a intrat anul trecut în conflict cu Biserica Ortodoxă greacă după ce a afirmat că dorește ca statul elen să se despartă complet de Biserica Ortodoxă și să adopte o poziție strictă de „neutralitate religioasă”, toate referințele la Iisus Hristos urmând a fi desființate de Constituția țării.

În articolul 3 al Constituției elene se spune că principala religie din Grecia este „Biserica Ortodoxă a lui Hristos și Biserica Greciei recunoaște drept conducător pe Iisus Hristos”. 
 
Ulterior, Tsipras și-a reconsiderat poziția.