ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfânta Sofia din Istanbul, care se va redeschide vineri ca moschee, trebuie să fie „un simbol al păcii și înțelegerii”, consideră președintele rus Vladimir Putin și premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Într-o convorbire telefonică, ei au apreciat că monumentul este „o realizare a întregii omeniri”, arată un comunicat al Kremlinului, preluat de dpa, informează Agerpres.

Sfânta Sofia a fost principala catedrală bizantină până la cucerirea otomană din 1453, apoi moschee până în 1934, când a devenit muzeu. Ulterior, a fost un simbol al laicizării Turciei sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk.Putin și Mitsotakis au subliniat „importanța culturală, istorică și spirituală extraordinară a acestei proprietăți din patrimoniul mondial”.

În 10 iulie, o instanță din Turcia a anulat decizia din 1934 a lui Ataturk, iar președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat ulterior că edificiul din secolul al VI-lea se va redeschide în curând ca moschee. Rusia a declarat oficial că nu se va amesteca în problemele interne ale Turciei, însă unii politicieni și conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse au criticat măsura luată de Erdogan. „Amenințarea la adresa Sfintei Sofia este o amenințare pentru întreaga civilizație creștină, deci și pentru clerul și istoria noastră”, a susținut luna aceasta patriarhul rus Kiril.

Statele Unite, Uniunea Europeană și UNESCO și-au exprimat la rândul lor consternarea față de modificarea statutului monumentului.

Între timp, un  purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan a anunțat că unele mozaicuri din catedrala Sfânta Sofia, reprezentând figuri creștine, vor fi acoperite cu draperii în timpul rugăciunilor musulmane, pe măsură ce lucrările pentru pregătirea utilizării clădirii ca moschee continuă.NTV, Kalin a declarat că unele mozaicuri, reprezentându-i pe Maica Domnului și pe Arhanghelul Gabriel, care sunt poziționate în direcția Qiblei (Qibla este direcția către care se îndreaptă un musulman atunci când își face rugăciunea) vor fi acoperite cu draperii, informează Al Jazeera.
 
Oficialul de la Ankara a spus că alte mozaicuri, care îi reprezintă pe Iisus și alte figuri creștine, nu reprezintă un obstacol pentru rugăciunile musulmane, deoarece acestea nu sunt situate în direcția Qiblei. Oficialul turc nu a precizat însă dacă acestea vor rămâne permanent neacoperite.

În afara rugăciunilor, fostul lăcaș de cult creștin și muzeu va fi deschis tuturor vizitatorilor și turiștilor, iar toate mozaicurile vor fi descoperite, au informat autoritățile din Turcia.