ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conținutul postat pe Internet dispare într-un ritm tot mai rapid: în ultimii zece ani, un sfert din ce exista pe Web s-a evaporat, ceea ce deschide calea spre manipularea Istoriei.

Internetul este adesea perceput ca un spațiu în care conținutul depozitat este etern, deoarece nu este supus degradării fizice, precum hârtia, pelicula, banda magnetică etc.

Nimic mai fals! Un nou studiu demonstrează că enorme cantități de informații se pierd, prin dispariția sau mutarea paginilor.

Studiul, intitulat „Când conținutul online dispare”, a fost realizat de Pew Research Center.

Potrivit acestuia, în octombrie 2023, un sfert din paginile web existente între 2013 și 2023 nu mai erau accesibile.

Și, cu cât conținutul este mai vechi, cu atât sunt mai mici șansele ca acesta să supraviețuiască.

Aproximativ 38% din paginile web care existau în 2013 nu mai sunt accesibile astăzi, spre deosebire de „numai” 8% din paginile care existau în 2023.

Această „degradare digitală” are loc în numeroase spații online: pe site-urile guvernamentale sau de știri, în secțiunea de „linkuri” de pe Wikipedia sau în social media.

Studiul realizat de Pew mai arată și că:

- 23% din paginile web conțin cel puțin un link rupt;

- 21% din paginile guvernamentale conțin cel puțin un link rupt;

- site-urile de știri – fie că au un trafic ridicat sau scăzut – au aproximativ aceeași probabilitate de a avea linkuri rupte;

- paginile web ale administrațiilor locale au o probabilitate foarte mare de a avea linkuri rupte;

- 54% din paginile Wikipedia au cel puțin un link la secțiunea „Linkuri” care indică o pagină care nu mai există;

- aproape una din cinci postări pe Twitter nu mai este vizibilă după doar câteva luni de la publicare (60% din cazuri ca urmare a închiderii, ștergerii sau blocării contului, 40% ca urmare a ștergerii postării de către proprietarul al cărui cont există în continuare).

Ceea ce nu spune studiul este că degradarea Internetului pune în pericol însăși Istoria – mai veche sau mai recentă - prin dispariția unor documente, dovezi, mărturii importante.

Iar riscul ca Istoria și Trecutul să fie manipulate conform intereselor celor de la putere – după modelul din 1984 – devine tot mai mare pe măsură ce digitalizarea câștigă teren în toate domeniile.