ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O echipă a Universității din Tokyo a demonstrat cu ajutorul unui experiment cum pot preveni măștile sanitare contagierea cu noul coronavirus, deși protecția este mai mică în cazul celor din pânză comparativ cu cele chirurgicale, relatează EFE.

Potrivit declarațiilor acordate postului public de televiziune NHK de Yoshihiro Kawaoka, de la Institutul de Științe Medicale al Universității din Tokyo, nu s-au realizat anterior alte experimente similare în cadrul cărora să se folosească virusuri reale, conform Agerpres.

Experimentul s-a realizat folosind un simulator de infecție cu virusul SARS-CoV-2 constând din două capete de manechine plasate în fața unei vitrine. În cazul unuia dintre acestea, s-a folosit un spray pentru a împrăștia virusul, iar pentru celălalt, un ventilator imitând respirația umană.Receptorul care era protejat cu o mască din pânză a avut o reducere cuprinsă între 20 și 40 % din absorbția virusului și între 47 și 50 % în cazul măștii chirugicale obișnuite.

În schimb, cu o mască N95, purtată corespunzător, reducerea a fost cuprinsă între 79 și 90 %.

Când emițătorul a folosit o mască, din pânză sau chirugicală de unică folosință, reducerea contagierii în cazul receptorului a fost de peste 70 % pentru ambele cazuri, comparativ cu masca N95 plasată în mod corect, care a beneficiat de o protecție de aproape 100 %.

Indiferent de caz, Yoshihiro Kawaoka, șeful echipei care a condus experimentul, a avertizat că folosirea măștilor faciale nu evită complet contagierea cu noul coronavirus. "Important este să nu avem prea multă încredere în măști", a precizat el.