ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul agenției militare ruse de spionaj GRU, general-colonelul Igor Sergun, a "murit subit" la vârsta de 58 de ani, anunță Kremlinul, conform BBC.

Vladimir Putin a exprimat condoleanțe afirmând că șeful Direcției Generale de Informații (GRU) a fost ”un experimentat și extrem de competent comandant, care și-a dedicat întreaga viață servirii patriei și forțelor armate, un adevărat patriot".

Kremlinul nu a oferit alte precizări cu privire la cauza, momentul decesului sau cu privire la alte circumstanțe. Potrivit agenției de stat Tass, Sergun a murit duminică.

Funcția de director al GRU l-a plasat pe Sergun pe listele de sancțiuni impuse la începutul lui 2014 atât de către Statele Unite, cât și de Uniunea Europeană (UE), care citează în mod expres "activitatea unor ofițeri din cadrul GRU în estul Ucrainei".

Decesul său are loc în contextul în care agențiile clandestine, paramilitare și de spionaj din Rusia joacă un rol esențial în punerea în aplicare a unor decizii-cheie ale politicii lui Putin, la rândul său un fost șef al agenției interne de spionaj - Serviciul federal pentru securitate (FSB, fost KGB).

"Sergun a fost o persoană extrem de importantă în relansarea GRU, o agenție care se confrunta cu probleme grave atunci când a preluat-o, la sfârșitul lui 2011", a scris luni pe blog Mark Galeotti, un profesor de la New York University, o adevărată autoritate în domeniul aparatului rus de securitate.

GRU - aflat anterior în subordinea Statului Major General al Forțelor armate ruse - este suspectat că a jucat un rol central în cadrul operațiunii secrete de preluare a controlului asupra Peninsulei ucrainene Crimeea, la începutul lui 2014, când militari mascați, în ținute de camuflaj și înarmați au apărut brusc în întreaga peninsulă de la Marea Neagră.

Unii analiști și oficiali occientali cred că agenția a contribuit, de asemenea, la coordonarea și supervizarea insurgenței în estul Ucrainei, unde un conflict între separatiști proruși și forțe guvernamentale s-a soldat cu peste 9.000 de morți de când a izbucnit, în aprilie 2014.

Sergun a preluat postul de la generalul Aleksandr Șliahturov, care a demisionat în 2011, la vârsta de 64 de ani. Succesorul lui Sergun nu a fost anunțat încă.