ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Alfie Evans, care luna aceasta ar fi împlinit doi ani și care, în ultimele zile ale vieții devenise cetățean italian cu drepturi depline, a trecut la cele veșnice în primele ore ale dimineții de sâmbătă, vegheat de părinți.Cazul său continuă însă să provoace polemici.

Moartea micuțului care devenise ostatic al spitalului din Liverpool îi îndreptățește acum pe procurorii italieni să ia în considerare deschiderea unei anchete împotriva spitalului de copii Alder Hey.

În lupta disperată pentru a obține dreptul la viață al lui Alfie, părinții băiețelului au dorit ca acesta să fie mutat la un spital din Roma pentru tratament și să beneficieze de sprijinul Papei Francisc și al politicienilor italieni.
 
Ideea deschiderii unei anchete penale de către procurorii din Peninsulă ar putea duce însă la un scandal diplomatic între Marea Britanie și Italia, scrie tabloidul The Sun.

Anchetatorii ar putea cere să pună întrebări medicilor și oficialilor judiciari implicați în acest caz, însă orice solicitare va trebui să primească avizul Serviciului de urmărire penală al Coroanei.

Surse din procuratura de la Roma - care gestionează probele din alte state decât Italia - au declarat: „Alfie Evans era cetățean italian și a murit într-o țară străină. În consecință, moartea sa trebuie investigată pentru că, din punct de vedere legal, un potențial act criminal ă a fost comis de spitalul din Liverpool și trebuie examinat”

„Cazul va fi discutat la cel mai înalt nivel și o decizie va fi luată în următoarele câteva săptămâni. Tehnic, acuzația ar putea fi accea de crimă, deoarece aparatele care îl țineau în viață fuseseră oprite”, a adăugat sursa citată.

Avocatul italian al părinților lui Alfie Evans, Claudio Corradi, a declarat, de asemenea, că cei doi soți sunt gata să depună o plângere oficială, pe care procuratura va fi obligată să o investigheze.
„Medicii și judecătorii din Marea Britanie i-au refuzat lui  Alfie o călătorie a speranței. Era dreptul său ca cetățean italian. Un spital din Roma se oferise să-i ajute, dar a fost refuzat. Cine sunt acești judecători care au decis că Alfie nu ar fi trebuit să trăiască?”, a spus avocatul italian.

Senatorul Enrico Aimi a cerut, și el, o anchetă urgentă cu privire la împrejurările legate de moartea lui Alfie și a solicitat Ministerului italian de Externe convocarea ambasadorului britanic la Roma.  „Alfie a fost cetățean italian și un judecător britanic a decis că ar trebui să moară, deconectându-l de la aparate. Procuratura italiană trebuie să investigheze urgent această problemă”, a afirmat politicianul.

Alfie a murit la spitalul de copii Alder Hey din Liverpool, în primele ore ale dimineții de sâmbătă , la 101 de ore după ce doctorii l-au deconectat de la aparate iar justiția britanică a refuzat aducerea micuțului în Italia.