ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații germani au adoptat joi  rezoluția intitulată "Amintirea si comemorarea genocidului armenilor și a altor minorități creștine în urma cu 101 ani", documenr care recunoște genocidul armenilor din epoca otomană, in pofida presiunilor făcute de Ankara.

Votul s-a făcut prin ridicarea mâinii, un singur deputat fiind împotriva proiectului iar altul abținându-se de la vot.

În deschiderea dezbaterilor Norbert Lammert a subliniat faptul că Parlamentul nu este un "tribunal" și nici o comisie de istorici. În schimb, a arătat acesta, parlamentarii își vor asuma acest vot.  El a mai amintit și de "numeroasele amenințări cu moartea", amenințări pe care le-au primit în special parlamentarii de origine turcă.

Inițiativa parlamentarilor germanii a înfuriat autoritățile de la Ankara.Turcia nu recunoște genocidul armean petrecut în timpul Imperiului Otoman.

Rezoluția adoptată de către Parlamentul de la Berlin reprezintă un adevărat test pentru relațiile dintre Germania și Turcia, respectiv Uniunea Europeană și Turcia.

Președintele Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat marți cancelarului Angela Merkel pentru a denunța o "capcană" care ar putea "deteriora toate relațiile noastre cu Germania", notează BBc news.
 
Recunoașterea de către Germania a anumitor acuzații nefondate și deformate constituie o eroare istorică'', a reacționat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Ankara, Numan Kurtulmus, pe contul său de Twitter.
 
Decizia luată de aleșii nemții va complica și mai mult relațiile dintre cele două state. 

Situația creată poate pune în pericol acordurile cu Turcia privind fluxului de refugiați.

Statul armean susține că 1,5 milioane de armeni au fost uciși sistematic la sfârșitul Imperiului Otoman. Numeroși istorici din peste douăzeci de țării, printre care Italia, Franta si Rusia, au recunoscut genocidul.