ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Maica Tereza a fost sanctificată de Papa Francisc într-o ceremonie care a avut loc la Vatican, la care au participat mii de oameni.

Cardinalul Angelo Amato a citit o scurtă biografie a realizărilor Maicii Tereza, apoi Papa a canonizat-o în numele Bisericii Catolice.

”După deliberări și rugăciuni, și după ce am căutat sfatul mai multor frați episcopi, o declarăm și definim pe Binecuvântata Tereza din Calcutta sfântă și o alăturăm sfinților, hotărând să fie venerată ca atare de întreaga Biserică”, a spus Papa Francisc.

Cunoscută pentru munca în beneficiul nevoiașilor din India, unde și-a petrecut cea mai mare parte din viață, două vindecări miraculoase, după moartea Maicii Tereza, în 1997, au fost atribuite demersurilor sale.

Laureată a premiului Nobel pentru pace pe 1979, ea și-a dedicat întreaga viață ajutorării săracilor, bolnavilor și orfanilor. Maica Tereza a fost beatificată în 2003, de Papa Ioan Paul al II-lea. Beatificarea, care necesită înfăptuirea unui miracol, este ultima etapă înainte de sanctificare.

În 2002, Vaticanul a stabilit că o femeie din India care avea o tumoare la stomac a fost vindecată miraculos, după ce s-a rugat la Maica Tereza.

Papa Francisc a recunoscut, în urmă cu un an, un alt miracol, atribuit Maicii Tereza - vindecarea inexplicabilă a unui bărbat care suferea de o maladie cerebrală mortală.

De obicei, este nevoie de zeci de ani ca oamenii să fie sanctificați, însă beatificarea acordată de Papa Ioan Paul al II-lea a grăbit acest proces. Papa Francisc va încheia sactificarea Maicii Tereza cu o ceremonie, în luna noiembrie.

Maica Tereza, născută la Skopje, în Macedonia, cu numele de Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, o călugăriță catolică de origine albanezo-aromână, s-a mutat în India în 1929. Maica Tereza este înmormântată în sediul congregației pe care a înființat-o în 1950, Misionarii Carității, în Calcutta, iar mormântul ei a devenit un loc de pelerinaj pentru milioane de credincioși. Ordinul Misionarii Carității s-a extins mai întâi în toată India și, apoi, în alte țări.