ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mormântului lui Iisus, din biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, va fi în curând restaurat. Anunțul a fost făcut de Custodia Locurilor Sfinte, scrie ziarul Il Giornale.

Procesul de restaurare va fi finanțat de principalele trei confesiuni creștine de la Sfântul Mormânt:greco-ortodoxă, catolică și armeană. Lor li se vor adăuga finanțări publice ale Guvernului grec și ale unor donatori privați. De asemenea, Fondul Mondial pentru Conservarea Monumentelor (World Monuments Fund, WMF) ar putea contribui financiar. Operațiunea de restaurare va fi supravegheată continuu de o echipă formată din 30 de profesori ai Universității Naționale Tehnice din Atena.

Mormântul, un edicul de marmură de câțiva metri înălțime și lățime, este susținut de zeci de ani de o structură metalică ce sprijină blocurile, care se desprind unele de altele din cauza intemperiilor, al umidității și al afluxului zilnic al miilor de pelerini și turiști.

Ridicat sub cupola Bisericii construite în locul peșterii unde, conform tradiției creștine, a fost depus trupul lui Iisus, ediculul va fi demontat și reconstruit întocmai. Vor fi înlocuite doar bucățile prea fragile sau cele sparte, plăcile de marmură care pot fi păstrate vor fi curățate, iar structura care le susține va fi consolidată.

Lucrările vor putea demara imediat după Paștele Ortodox, celebrat la 1 mai. Restaurarea, încredințată unei echipe elene, urmează să dureze opt luni și să se încheie la începutul lui 2017. Locul va fi accesibil pe perioada lucrărilor.