ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Vladimir Putin a promulgat, miercuri, o lege care ratifică un acord cu Guvernul de la Damasc prin care Rusia își va menține baza aeriană din Siria pentru încă 49 de ani, potrivit ABC News. După intervenția militară a Moscovei în Siria în toamna  lui 2015, Hmeymim și Tartus au devenit principalele puncte ale prezenței ruse în regiune.

Cele două camere ale Parlamentului rus au ratificat acordul la începutul acestei luni.

Acordul original a fost semnat la Damasc în luna ianuarie, iar miercuri s-a încheiat ultima fază a procedurilor pentru intrarea în vigoare a acordului. Astfel, Rusia poate folosi baza aeriană Hmeymim din provincia Lattakia pentru încă 49 de ani. Această bază a fost utilizată de Rusia pentru a lansa atacuri împotriva insurgenților care se opun președintelui Bashar al-Assad.

Potrivit documentului ce a fost publicat de președinția Rusiei, forțele mlitare vor fi desfășurate la baza Hmeymim timp de 49 de ani, existând și opțiunea extinderii acestui acord pentru încă 25 de ani.

Baza s-a aflat în centrul incursiunilor militare ale Moscovei de la intervenția sa în conflict în septembrie 2015, sprijinindu-l pe președintele Assad, unul din cei mai apropiați aliați ai Rusiei în Orientul Mijlociu.

Reamintim că portul sirian Tartus gazduiește deja o unitate de mentenanță și suport a Marinei ruse încă din  1977.  În 2016, Moscova a amplasat la Tartus sisteme  de apărare antiaeriană  S-300 și a avertizat că orice orice aparat de zbor, rachetă sau dronă care vizează insfrastructura militară siriană riscă să fie doborâte.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews