Forțele de poliție și jandarmerie din Muntenegru s-au retras în această dimineață de la locul unde se află Baptisteriul (un fel de capelă în care se botezau cei care doreau în Biserica primară) Suza Njegoseva (ce ține de Biserica Ortodoxă a Serbiei), pe care autoritățile muntenegrene doresc să-l demoleze, după ce sute de mireni și de preoți s-au unit într-un lanț uman pentru a-l apăra, informează Radio Televiziunea Serbiei. Baptisteriul a fost construit în secolul XI.

La primele ore ale dimineții, baptisteriul fusese înconjurat de forțele de ordine, dar acestea au întâlnit acolo sute de persoane și preoții de la Mânăstirea Sfinții Arhangheli din orașul Tivat, care le-au cerut polițiștilor să se retragă.
Deși procedura de demolare trebuia să aibă loc de la ora 09:00, jandarmii și polițiștii au sosit încă de la ora 04:00, dar au avut surpriza să constate că nu sunt singuri. 

Conform starețului mănăstirii Sfinții Arhangheli, clopotele au sunat toată noaptea, iar credincioșii au participat la un priveghi, fiind invitați să „reziste prin rugăciune”.. Părintele Mihailo Backovici, starețul, le-a spus polițiștilor să se retragă, să plece acasă și să-și îmbrățișeze copiii, care pot fi mândri că tații lor nu au luat parte la distrugerea sanctuarului.

La ora la care trebuia să înceapă demolarea, a început...Sfânta Liturghie, la care au luat parte toți credincioșii, inclusiv o mulțime de oameni politici, de la parlamentari la consilieri locali. 

Demolarea a fost decisă de către Ministerul Dezvoltării Durabile și al Turismului, dar premierul Muntenegrului - țară recent admisă în NATO- a declarat că nu se poate trece peste voința oamenilor. Mai mult ca sigur, demolarea are ca motivație turismul, dat fiind că această capelă se află pe malul Mării, pe litoralul muntenegrean.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews