ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele de poliție și jandarmerie din Muntenegru s-au retras în această dimineață de la locul unde se află Baptisteriul (un fel de capelă în care se botezau cei care doreau în Biserica primară) Suza Njegoseva (ce ține de Biserica Ortodoxă a Serbiei), pe care autoritățile muntenegrene doresc să-l demoleze, după ce sute de mireni și de preoți s-au unit într-un lanț uman pentru a-l apăra, informează Radio Televiziunea Serbiei. Baptisteriul a fost construit în secolul XI.

La primele ore ale dimineții, baptisteriul fusese înconjurat de forțele de ordine, dar acestea au întâlnit acolo sute de persoane și preoții de la Mânăstirea Sfinții Arhangheli din orașul Tivat, care le-au cerut polițiștilor să se retragă.
Deși procedura de demolare trebuia să aibă loc de la ora 09:00, jandarmii și polițiștii au sosit încă de la ora 04:00, dar au avut surpriza să constate că nu sunt singuri. 

Conform starețului mănăstirii Sfinții Arhangheli, clopotele au sunat toată noaptea, iar credincioșii au participat la un priveghi, fiind invitați să „reziste prin rugăciune”.. Părintele Mihailo Backovici, starețul, le-a spus polițiștilor să se retragă, să plece acasă și să-și îmbrățișeze copiii, care pot fi mândri că tații lor nu au luat parte la distrugerea sanctuarului.

La ora la care trebuia să înceapă demolarea, a început...Sfânta Liturghie, la care au luat parte toți credincioșii, inclusiv o mulțime de oameni politici, de la parlamentari la consilieri locali. 

Demolarea a fost decisă de către Ministerul Dezvoltării Durabile și al Turismului, dar premierul Muntenegrului - țară recent admisă în NATO- a declarat că nu se poate trece peste voința oamenilor. Mai mult ca sigur, demolarea are ca motivație turismul, dat fiind că această capelă se află pe malul Mării, pe litoralul muntenegrean.