Unsprezece senatori republicani au anunțat sâmbătă că se vor opune certificării de către Congresul SUA a rezultatului alegerilor prezidențiale săptămâna viitoare, o ultimă tentativă care ar putea întârzia confirmarea victoriei lui Joe Biden, dar nu o va împiedica, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Până în prezent doar un singur senator, Josh Hawley, își exprimase intenția de a contesta victoria democratului miercuri, un demers neobișnuit care riscă să expună liniile de fractură în cadrul Partidului Republican.

"Congresul va trebuie să numească imediat o comisie electorală, cu deplină autoritate pentru a ancheta" posibile "fraude electorale", au afirmat într-un comunicat cei 11 aleși din camera superioară, făcându-se ecoul alegațiilor nefondate exprimate de două luni de Donald Trump.

Această comisie va trebui "să efectueze un audit de urgență de 10 zile asupra rezultatelor alegerilor în statele" în care cei doi candidați erau aproape la egalitate de voturi, au cerut acești aleși, conduși de influentul senator de Texas, Ted Cruz. Dacă acest audit nu are loc, "vom vota în 6 ianuarie pentru respingerea electorilor în statele disputate", au adăugat ei.

În SUA, președintele este ales prin sufragiu universal indirect, iar colegiul electoral a validat în 14 decembrie victoria lui Joe Biden, cu 306 mari electori față de 232 pentru Donald Trump.

Camera Reprezentanților și Senatul trebuie să se reunească miercuri pentru a certifica aceste rezultate, procedura care constituie de obicei o simplă formalitate.

Dar președintele aflat la final de mandat refuză în continuare să-și recunoască înfrângerea și a cerut susținătorilor săi să se adune la Washington în acea zi.

În Camera Reprezentanților, dominată de o majoritate democrată, peste 100 dintre aleșii republicani intenționează să voteze împotriva certificării, potrivit CNN. Dar în Camera Reprezentanților ca și în Senat nu sunt destule voturi pentru ca demersul lor să-și atingă ținta.

"Nu suntem naivi. Ne așteptăm ca majoritatea, dacă nu toți democrații și poate câțiva republicani, să voteze altfel", au recunoscut cei 11 senatori în comunicatul lor.

Donald Trump a cerut cu regularitate aleșilor republicani să-l susțină în cruciada sa de a contesta rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie.