ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Crearea unei Biserici independente „are aceeași importanță”' precum acordul de asociere la Uniunea Europeană, liberalizarea regimului de vize sau aderarea la UE și NATO, a declarat joi președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Liderul de la Kiev a propus parlamentului crearea unei Biserici ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei. O decizie pe care o consideră de importanță „geopolitică”.

Astfel, urmează să fie trimisă o petiție cu cererea președintelui Poroșenko către Patriarhia de Constantinopol, primind pentru acest demers sprijinul a 268 de deputați.„Această decizie merge mult dincolo de mediul ecleziastic. Este vorba despre independența noastră definitivă față de Moscova. Aici nu vorbim doar de religie, ci de geopolitică”, a explicat Poroșenko în fața Radei Supreme (legislativul ucrainean), informează Agerpres.

Autodescriindu-se drept un credincios convins, liderul ucrainean a insistat că este în joc „securitatea națională și apărarea în fața războiului hibrid' rus, întrucât „Kremlinul vede în Biserica Ortodoxă Rusă unul dintre principalele sale instrumente de influență în Ucraina”.

„Nu vom rămâne indiferenți în fața ingerinței unui alt stat în problemele noastre ecleziastice, în fața încercărilor sale de a exploata în propriul interes sentimentul unei părți a ortodocșilor ucraineni”, a mai spus Poroșenko