Crearea unei Biserici independente „are aceeași importanță”' precum acordul de asociere la Uniunea Europeană, liberalizarea regimului de vize sau aderarea la UE și NATO, a declarat joi președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Liderul de la Kiev a propus parlamentului crearea unei Biserici ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei. O decizie pe care o consideră de importanță „geopolitică”.

Astfel, urmează să fie trimisă o petiție cu cererea președintelui Poroșenko către Patriarhia de Constantinopol, primind pentru acest demers sprijinul a 268 de deputați.„Această decizie merge mult dincolo de mediul ecleziastic. Este vorba despre independența noastră definitivă față de Moscova. Aici nu vorbim doar de religie, ci de geopolitică”, a explicat Poroșenko în fața Radei Supreme (legislativul ucrainean), informează Agerpres.

Autodescriindu-se drept un credincios convins, liderul ucrainean a insistat că este în joc „securitatea națională și apărarea în fața războiului hibrid' rus, întrucât „Kremlinul vede în Biserica Ortodoxă Rusă unul dintre principalele sale instrumente de influență în Ucraina”.

„Nu vom rămâne indiferenți în fața ingerinței unui alt stat în problemele noastre ecleziastice, în fața încercărilor sale de a exploata în propriul interes sentimentul unei părți a ortodocșilor ucraineni”, a mai spus Poroșenko

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews