ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul Armeniei a ratificat, joi, acordul cu Rusia care prevede instalarea unor capacități militare antiaeriane ruse pe teritoriul armean, în apropierea frontierei cu Turcia și cu Alianța Nord-Atlantică.

Oficiali armeni au declarat, conform site-ului agenției Reuters, citat de Mediafax, că acordul va permite instalarea pe teritoriul Armeniei a unei serii de capabilități militare ruse de protecție aeriană, inclusiv a unor avioane multirol.

"Sistemul ne va permite să obținem date de recunoaștere, în scopul contracarării amenințărilor adversarilor. Nu avem un partener mai de încredere decât Rusia în acest domeniu", a declarat Seyran Ohanyan, ministrul armean al Apărării.

Acordul dintre Rusia și Armenia a fost semnat în decembrie 2015, la puțin timp după deteriorarea relațiilor dintre Moscova și Ankara după ce armata turcă a doborât un avion militar rus. Rusia protejează spațiul aerian armean din anii 1990. Avioane ruse și militari se află deja pe teritoriul Armeniei.

Noul sistem antiaerian nu va proteja enclava Nagorno-Karabah, aflată în centrul unei dispute între Armenia și Azerbaidjan. Însă noile capabilități militare ruse vor fi foarte aproape de frontiera Turciei, stat membru al Alianței Nord-Atlantice.