ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția Spațială Americană – NASA a anunțat că a detectat urmele unor jeturi de vapori de apă, asemănătoare gheizerelor terestre, în jurul polului sudic al satelitului acoperit cu gheață Europa, una dintre cele patru luni galileene ale planetei Jupiter, potrivit nasa.gov.

La teleconferința organizată luni seară, unde a fost anunțată descoperirea, au participat cercetătorii Paul Hertz, director al departamentului de Astrofizică de la sediul general NASA din Washington, William Sparks, astronom la Space Telescope Science Institute din Baltimore, Britney Schmidt, profesor asistent la School of Earth and Atmospheric Sciences de la Georgia Institute of Technology și Jennifer Wiseman, directorul proiectului Hubble din cadrul Centrului Spațial Goddard din Greenbelt, administrat de NASA.

NASA precizează că descoperirea nu vizează forme de viață extraterestră, iar comportamentul straniu al satelitului Europa au fost observate cu ajutorul telescopului spațial Hubble.

Anunțul este extrem de important, întrucât Europa, cu oceanul uriaș acoperit de o calotă glaciară, reprezintă unul dintre cele mai probabile locuri în care ar putea exista viața microbiană, în afara Terrei.

Fiindcă gheizerele se văd doar în trei din cele zece imagini, se deduce că acestea sunt intermitente. Analizate împreună, noile cercetări și observațiile anterioare, i-au determinat pe savanți să afirme că apa este ejectată, așadar apa de sub ghețuri este accesibilă studiilor.

NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană) plănuiesc misiuni viitoare robotizate în jurul anului 2020, pentru a vizita Europa cu ajutorul unor sonde spațiale. Savanții reamintesc că prezența apei în stare lichidă la suprafața unei planete reprezintă o condiție necesară, dar nu și suficientă pentru ca acea planetă să întrețină viața sub formele în care aceasta este cunoscută pe Terra.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews