Alianța Nord-Atlantică a adoptat, joi, prima sa politică spațială, cu ocazia reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles. Secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, consideră că NATO a făcut, astfel, un alt pas important în adaptarea sa la noile provocări de securitate. Astfel, va fi creat un cadru care să permită contracararea amenințărilor la adresa infrastructurii spațiale esențiale, cum ar fi comunicațiile și sateliții de navigație, fără însă ca NATO să-și dezvolte propriile capacități spațiale, informează România Actualități și Radio Europa Liberă.

„Noua noastră politică va ghida abordarea față de spațiu, oportunități și provocări. Nu este vorba despre militarizarea spațiului, dar NATO poate juca un rol important ca forum de schimb de informații, de sporire a interoperabilității și de asigurare că misiunile și operațiunile noastre pot beneficia de sprijinul de care au nevoie”, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La reuniunea ministerială a NATO de două zile de la Bruxelles s-a discutat și despre politica de consolidare a apărării Alianței, cu accent pe inițiativa intitulată „Cei patru 30”, privind angajamentul aliaților să pună la dispoziție 30 de nave de luptă, 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene, gata de acțiune în termen de 30 de zile. Aproape trei sferturi din forțele necesare au fost deja mobilizate, cu promisiunea ca, până la sfârșitul anului, să fie completat restul efectivelor, potrivit declarațiilor secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Prezent la reuniunea NATO de la Bruxelles, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a susținut necesitatea întăririi prezenței NATO la Marea Neagră și a realizării de progrese împreună, astfel încât structurile din România să asigure coerență pentru întreaga arhitectură de comandă și control a Alianței.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews