ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alianța Nord-Atlantică a adoptat, joi, prima sa politică spațială, cu ocazia reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles. Secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, consideră că NATO a făcut, astfel, un alt pas important în adaptarea sa la noile provocări de securitate. Astfel, va fi creat un cadru care să permită contracararea amenințărilor la adresa infrastructurii spațiale esențiale, cum ar fi comunicațiile și sateliții de navigație, fără însă ca NATO să-și dezvolte propriile capacități spațiale, informează România Actualități și Radio Europa Liberă.

„Noua noastră politică va ghida abordarea față de spațiu, oportunități și provocări. Nu este vorba despre militarizarea spațiului, dar NATO poate juca un rol important ca forum de schimb de informații, de sporire a interoperabilității și de asigurare că misiunile și operațiunile noastre pot beneficia de sprijinul de care au nevoie”, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La reuniunea ministerială a NATO de două zile de la Bruxelles s-a discutat și despre politica de consolidare a apărării Alianței, cu accent pe inițiativa intitulată „Cei patru 30”, privind angajamentul aliaților să pună la dispoziție 30 de nave de luptă, 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene, gata de acțiune în termen de 30 de zile. Aproape trei sferturi din forțele necesare au fost deja mobilizate, cu promisiunea ca, până la sfârșitul anului, să fie completat restul efectivelor, potrivit declarațiilor secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Prezent la reuniunea NATO de la Bruxelles, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a susținut necesitatea întăririi prezenței NATO la Marea Neagră și a realizării de progrese împreună, astfel încât structurile din România să asigure coerență pentru întreaga arhitectură de comandă și control a Alianței.