Primul pod ce leagă Rusia continentală de Crimeea, inaugurat marți, în prezența președintelui Putin, este considerat de NATO o încălcare a suveranității Ucrainei. Alianța Nord Atlantică a condamnat gestul Rusiei, apreciind că este o nouă demonstrație a „disprețului” arătat de Moscova față de Dreptul internațional.

„Rusia continuă să își arate disprețul față de Dreptul Internațional", a transmis, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice, Piers Cazalet.

„Crimeea face parte din Ucraina, iar acest pod reprezintă o nouă încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, inclusiv încălcarea drepturilor de navigație în apele sale teritoriale", a subliniat purtătorul de cuvânt.

„NATO este alături de Ucraina și nu recunoaște și nu vom recunoaște anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeei de către Rusia”, a reafirmat el.

Președintele rus Vladimir Putin a traversat marți noul pod care leagă Rusia de Crimeea la volanul unui camion, inaugurând astfel tronsonul rutier al acestui pod cu o mare încărcătură simbolică pentru Kremlin.

Podul, care traversează strâmtoarea Kerci, un braț de mare între Marea Azov și Marea Neagră, urmărește să reducă izolarea Crimeii.

Peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, ceea ce a atras sancțiuni din partea Uniunii Europene și a SUA contra Moscovei și a agravat situația din regiune.