Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut marți Rusiei și Belarusului să aibă în vedere respectarea normelor internaționale în timpul manevrelor militare comune.

Alianța nord-atlantică se așteaptă ca Rusia să organizeze manevre militare masive în septembrie, la care ar putea participa în jur de 100.000 de militari. Iar oficialități din țările baltice cred că în cursul acestor manevre se va simula și un atac în coridorul Suwalki.
 
Stoltenberg a avertizat că Alianța va monitoriza aceste manevre și este pregătită „să acționeze dacă este necesar”, informează agenția EFE.
 
 Stoltenberg a semnalat că toate țările au dreptul să desfășoare aplicații militare, dar a amintit că, în conformitate cu înțelegerile convenite în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), astfel de exerciții trebuie notificate și pot face obiectul unor inspecții internaționale.

„Vom supraveghea îndeaproape exercițiile ZAPAD”, a asigurat el, cerând Rusiei și Belarusului să-și respecte angajamentele internaționale și să dea dovadă de transparență și predictibilitate în desfășurarea acestor manevre.
La rândul ei, Dalia Grybauskaite a avertizat că enclava rusă Kaliningrad va fi practic militarizată în timpul acestor aplicații programate pentru luna septembrie, iar țara sa și Letonia se tem de o importantă desfășurare de trupe ruse în apropierea frontierei lor cu Belarusul.

În timpul vizitei sale în Lituania, Stoltenberg a asistat și la primele aplicații militare comune la care au luat parte batalionul NATO desfășurat în această țară, condus de Germania, și batalionul NATO desfășurat în Polonia sub comandament american.