ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


NATO vrea să creeze un sistem pentru a facilita deplasările de trupe în Europa, asemănător cu Schengen-ul, sistemul european de liberă circulație a persoanelor, a declarat  ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen.
Apariția unui astfel de sistem a fost evocată încă de anul trecut, în condițiile în care amenințarea rusă și necesitatea contracarării acțiunilor Moscoveu au fost subliniate în repetate rânduri în mediile politice, militare și în presa occidentală.

„Vrem să introducem ceva asemănător cu un Schengen militar în Europa, care ar permite mișcarea rapidă și directă (a trupelor - n.r.), fără mare birocrație și cu o viteză mai mare", a spus von der Leyen, înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles.

Germania s-a oferit să găzduiască centrul de comandă pentru acest sistem, a adăugat Leyen. Oficialul german a subliniat că țara sa nu „nu doar că, geografic, este în inima Europei, dar are și o mare experiență logistică și de sprijin”, conform Agerpres, care citează DPA.

Cel mai probabil, miniștrii Apărării urmează să aprobe la reuniunea NATO crearea a două noi centre de comandă.

Unul ar avea ca scop protejarea canalelor maritime între nordul Americii și Europa. Centrul de comandă pentru Atlantic se va concentra „pe protejarea liniilor maritime de comunicare între nordul Americii și Europa, precum și alte infrastructuri critice”, a declarat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit dpa, noul centru ar urma să își aibă sediul în SUA. Printre altele, prin Atlantic trec cabluri esențiale de internet și de comunicații de date.

Al doilea centru de comandă ar urma să fie în Germania și ar avea ca scop ”îmbunătățirea mișcării rapide de trupe și echipamente în cadrul Europei”, a mai spus Stoltenberg.

NATO își extinde capacitatea de reacție la noile amenințări de securitate, în special tensiunile cu Rusia și tulburările din Siria și Irak, unde Alianța este implicată în campanii de îndepărtarea a jihadiștilor grupării extremiste Statul Islamic.