ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul general al NATO a lansat o invitație la dialog Rusiei, în speranța că, dacă există comunicare între Kremlin și Alianță, momentele de tensiune între cele două tabere vor fi mai puține sau dezamorsate mai repede.

Deși nu este prima dată când Stoltenberg face astfel de declarații, faptul că ele vin după ce președintele ales al SUA Donald Trump a stabilit, într-o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, să întărească relațiile dintre cele două țări, a stârnit numeroase comentarii în presa internațională despre cum va arăta Alianța Nord-Atlantică în era Trump.

„Mesajul NATO a fost că noi ne dorim un dialog cu Rusia. Este cel mai mare vecin al nostru și, în mod special, când tensiunile ating cote înalte și întâlnim diferite probleme de securitate este bine să avem un dialog”, a apreciat secretarul general al NATO, citat de Arab News

Cu toate acestea, problema anexării Crimeei de la Ucraina rămâne un punct fierbinte în cadrul discuțiilor dintre cele două părți. În cei doi ani și jumătate de la anexarea peninsulei ucrainene, Rusia a mutat un adevărat arsenal în zonă, iar Kremlinul susține că teritoriul este unul rusesc și nu poate fi supus negocierilor internaționale.

Stoltenberg speră totuși ca atașații speciali ai NATO și ambasadorul Rusiei pe lângă Alianța Nord-Atlantică, Alexander Grushko, să se poată întâlni curând în formatul Consiliului NATO-Rusia.

În convorbirea telefonică cu Donald Trump, Vladimir Putin a cerut „o normalizare a relațiilor dintre cele două părți și o cooperare cât mai largă pe diverse teme”.

În 2014, SUA șș UE au aplicat o serie de sancțiuni economice împotriva Rusiei, ca răspuns la anexarea peninsulei Crimeea și a implicării Moscovei în declanșarea crizei din Ucraina.