NATO și state partenere vor desfășura în luna octombrie, în Marea Mediterană, cel mai amplu exercițiu militar din ultimul deceniu.Scopul este acela de a contracara amenințarea constituită de organizația jihadistă Statul Islamic pe flancul sudic al Alianței, relatează miercuri Reuters, citată de Agerpres.

Mai mult de 30 de state, inclusive țări nemembre ca Suedia și Austria, vor lua parte la exercițiile ce vor avea loc în Italia, Spania și Portugalia, între 3 octombrie și 6 noiembrie, și în cadrul cărora vor fi desfășurați 36.000 de militari.

Întorcându-și pentru scurt timp atenția dinspre Rusia, comandanți din cadrul NATO au declarat miercuri că Alianța va realiza unul dintre cele mai dificile exerciții de până acum, într-un scenariu complex de amenințări, în care luptători jihadiști atacă pe pământ, din aer și pe mare.

'Nu putem alege între amenințarea estică și amenințarea sudică, trebuie să ne pregătim pentru ambele', a declarat generalul Hans-Lothar Domrose, șeful comandamentului NATO din Brunssum, Olanda, responsabil cu pregătirea acestui exercițiu.

Mare parte din atenția NATO s-a concentrat în ultimul timp asupra Rusiei, considerată tot mai ostilă, dar ascensiunea Statului Islamic în Irak și în Siria constituie o preocupare majoră. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a avertizat că revoltele Primăverii Arabe au degenerat într-o 'iarnă brutală' de instabilitate, amintește Reuters.

NATO nu a mai organizat exerciții de o asemenea amploare din 2002, când 15 state membre și 12 țări partenere și-au testat capabilitățile militare în Norvegia și Polonia.