NATO și state partenere vor desfășura în luna octombrie, în Marea Mediterană, cel mai amplu exercițiu militar din ultimul deceniu.Scopul este acela de a contracara amenințarea constituită de organizația jihadistă Statul Islamic pe flancul sudic al Alianței, relatează miercuri Reuters, citată de Agerpres.

Mai mult de 30 de state, inclusive țări nemembre ca Suedia și Austria, vor lua parte la exercițiile ce vor avea loc în Italia, Spania și Portugalia, între 3 octombrie și 6 noiembrie, și în cadrul cărora vor fi desfășurați 36.000 de militari.

Întorcându-și pentru scurt timp atenția dinspre Rusia, comandanți din cadrul NATO au declarat miercuri că Alianța va realiza unul dintre cele mai dificile exerciții de până acum, într-un scenariu complex de amenințări, în care luptători jihadiști atacă pe pământ, din aer și pe mare.

'Nu putem alege între amenințarea estică și amenințarea sudică, trebuie să ne pregătim pentru ambele', a declarat generalul Hans-Lothar Domrose, șeful comandamentului NATO din Brunssum, Olanda, responsabil cu pregătirea acestui exercițiu.

Mare parte din atenția NATO s-a concentrat în ultimul timp asupra Rusiei, considerată tot mai ostilă, dar ascensiunea Statului Islamic în Irak și în Siria constituie o preocupare majoră. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a avertizat că revoltele Primăverii Arabe au degenerat într-o 'iarnă brutală' de instabilitate, amintește Reuters.

NATO nu a mai organizat exerciții de o asemenea amploare din 2002, când 15 state membre și 12 țări partenere și-au testat capabilitățile militare în Norvegia și Polonia.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews